AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye yönelik operasyon sinyalleri vermeye devam etti. Erdoğan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ‘siyasi cinayetler’ tartışması hakkında ilk kez konuştu.

Erdoğan’dan Suriye’de operasyon sorusuna yanıt: Her türlü mücadeleyi vereceğiz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Pazartesi günü Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada verdiği ilk sinyalin ardından Erdoğan, bugün de Suriye’ye operasyon hakkında konuşarak, “Terör örgütlerine ve Amerika'nın malum güçlerine, rejim güçlerine karşı her türlü mücadeleyi vereceğiz, bu konuda kararlıyız” dedi.

Taliban temsilcileriyle yapılan görüşmelere değinen AKP'li Cumhurbaşkanı, "Bizler her türlü desteği Afgan halkına vereceğiz. Yeter ki Afganistan'daki bu yönetim uluslararası ilişkilerde, hakikaten Afgan halkının haklarını korumada adil bir yaklaşım içinde olsun" diye konuştu.

Erdoğan, ‘siyasi cinayetler’ tartışması hakkında da ilk kez konuşarak, “Bu tür iftira atanlara meydanı boş bırakmayız” ifadelerini kullandı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu suçladı.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

SURİYE’YE YENİ OPERASYON SİNYALLERİ

Erdoğan, Suriye’ye operasyon konusunda bir kez daha sinyal vererek, “Suriye genelinde bildiğiniz gibi PKK, YPG, PYD buralarda cirit atıyor. Tabii bunlara destek veren ülkelerin başında da koalisyon güçleri, Amerika geliyor. Bunların verdiği her türlü destek, mühimmat ile burada terör estiriyorlar. Bunlara karşı bizler mücadelemizi veriyoruz. Rejim bunlardan gücünü alıyor. Rejime karşı da aynı şekilde bu mücadele sürdürülüyor Tabii bir yere kadar sabrımız devam etti ve son olarak da biliyorsunuz 2 polisimiz burada şehir oldu. Zaman zaman sivillerden buralarda şehit olanları görüyoruz. Bütün bunlara karşı mücadelemiz bundan sonraki süreçte daha farklı şekilde devam edecektir. Yani bu terör örgütlerine, Amerika'nın oradaki malum güçlerine karşı, rejim güçlerine karşı gerekli olan her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu konuda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

TALİBAN’LA TEMAS

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirdikten sonra oluşturduğu yönetimin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin dün Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaretine ilişkin konuşan Erdoğan, "Taliban dünyada da kabul arayışları içerisinde" dedi.

"Henüz dünyada ülkeler Taliban'ın şu anki durumunu kabul etmiş değiller. Ülkelerin kendilerini kabulü konusunda arayışları var" diyen Erdoğan görüşmenin detaylarına ilişkin de, "Arkadaşlarımızla yaptıkları görüşmelerde destekler konusunda, gerek insanı yardım gerekse Afganistan'daki yeni sürecin işlerliği konusunda talepleri oldu. Bizler her türlü desteği Afgan halkına vereceğiz. Yeter ki Afganistan'daki bu yönetim uluslararası ilişkilerde, hakikaten Afgan halkının haklarını korumada adil bir yaklaşım içinde olsun. Böyle bir adımın atılması halinde Afgan halkıyla bizim kadim kardeşliğimiz var onları bir kenara koymamız mümkün değil" ifadeleri kullandı.

Erdoğan sözlerinin devamında, "Şu ana kadar Afganistan'ın alt yapısında üst yapısında bizim çok emeklerimiz oldu. Bu emeklerimizi de son ana kadar sürdürdük. Son anda da Kabil Havalimanı'yla alakalı biliyorsunuz işletmesini biz yürütüyorduk. Bundan sonraki süreçte de eğer anlaşmalar yapılabilirse Türkiye- Katar-Afganistan bu tür adımları atabiliriz" dedi.

AVRUPA'DAKİ ENERJİ KRİZİ

Avrupa'daki doğalgaz krizi ve Türkiye'nin Azerbaycan'la gerçekleştirdiği anlaşmanın hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Biz tedbirlerimizi ciddi manada aldık. Bundan sonraki süreçte de alıyoruz" diye konuştu. Azerbaycan'la yapılan anlaşmanın tedbire yönelik olduğunu belirten Erdoğan, "Tanap gibi bizim için bir rezerv var adeta söz konusu. Ama Rusya ile olan anlaşmalarımız bu konuda çok çok hassas. Bu hassasiyetimizi aynı şekilde devam ettiriyoruz. Gerek Rusya, İran Azerbaycan olsun bu tür anlaşmalar bizim hamdolsun bu tür krizleri yaşamayacağımızın garantisidir. Sadece İngiltere değil, birçok Batı ülkelerinde bu tür sıkıntılar devam ediyor. Hamdolsun bizim şuan böyle bir sıkıntımız söz konusu değil, tedbirlerimizi aldık alıyoruz. Sıkıntı falan Türkiye için söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

‘SİYASİ CİNAYETLER’ TARTIŞMASI

Bu zat, bu konularda samimi ve dürüstse, gerçi bunun kitabında dürüstlük diye bir şey yok… Bu işin mercii, yargıdır. Yargıya müracaat edersin ve böyle bir şey varsa yargı da bunların üzerine gider. Ama bu zat bu güne kadar hep akşam yalan, sabah yalan, hayatı böyle geçmiş. Yanına da şimdi birilerini daha toplamış. Onlar da aynı şekilde yalan terörü estiriyorlar. Bu yalan terörüyle de acaba biz iktidarı nasıl zaafa düşürürüz gayreti içerisindeler.

Bizler de yargıya müracaat ederek sorgulanmasını istedik. Kimse çıksın ortaya istedik.

Böyle bir siyasi cinayetin işlenmesine, ülkemizde yer etmesine asla bizler iktidar olarak fırsat vermeyiz. Bu tür iftira atanlara da meydanı boş bırakmayız.