AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'nın başkenti Bali'de G20 Liderler Zirvesi sonrası açıklama yaptı. 6 kişinin yaşamını yitirdiği İstiklal Caddesi saldırısına ilişkin konuşan Erdoğan, "DEAŞ'la mücadele bahanesiyle terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır" dedi.

Erdoğan'dan Taksim saldırısına ilişkin açıklama
Fotoğraf: AA

G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya'da açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 kişinin hayatını kaybettiği İstiklal Caddesi'ndeki saldırıya ilişkin, "Kimin ardına saklanırlarsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaktır" dedi.

Erdoğan, "Dost ve müttefiklerimizin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "DEAŞ'la mücadele bahanesiyle terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır. Bölücü terör örgütü Suriye ve Irak'ta köşeye sıkıştıkça çaresizliğini bu tür kalleş eylemlerle gizlemeye çalışmaktadır" dedi.

Erdoğan, saldırıya ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kimin ardına saklanırlarsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaktır. Emniyet birimlerimiz hain saldırının faili ve işbirlikçilerini kısa sürede yakalamıştır.

Ülkemizin ve bölgemizin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığının altını çizmek istiyorum. Terörü kanyağında yok etme stratejisini uygulamaya devam edeceğiz. Dost ve müttefiklerimizin desteğini bekliyoruz."

Endonezya'nın başkenti Bali'de G20 Zirvesi sonrası medya toplantısında konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

"Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Bir kez daha terör saldırısında vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum.

G20'nin bu seneki teması 'Birlikte toparlanma daha güçlü toparlanma' idi, bu kapsamda zirveye katkıda bulunduk. Dünyamız son 3 yıldır salgınla başlayıp, çatışmalarla devam eden sancılı bir süreçten geçiyor. Avrupa ve ABD dahil pek çok bölgede son 50 60 yılın en yüksek enflasyon rakamına ulaşılması durumun ciddiyetini gösteriyor. Küresel ekonomiyle ilgili giderek artan resesyon tartışmaları yakın gelecekte bizleri bekleyen tehlikeyi işaret ediyor. Bu kriz tüm ülkelerin krizidir. Ancak küresel ekonomide krizin en şiddetli vurduğu ülkeler Afrika ülkeleridir. Somali'den Yemen'e Sudan'dan Afganistan'a uzanan geniş bölgede milyonlarca insan açlıkla mücadele ediyor.

7 milyon vatandaşı yurtdışında yaşayan bir ülke olarak nefret söylemlerinin aşırılığının nelere yol açabileceğini biliyoruz. Türkiye, üzerine düşeni yerine getirme çabasındadır.

Yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye yıllardır ev sahipliği yapıyoruz,i nerede ihtiyaç varsa yardımına koşuyoruz. Ukrayna'da ihtilafın ilk gününde bu yana savaşın kazananı, adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Tarafları pek çok defa aynı masa etrafında getirme başarısını sağladık. Karadeniz'de tahıl koridorunu inşa ettik, bu şekilde gıda krizinin çözümünü sağladık. 11 milyon tahılın sevkiyatını gerçekleşti.

Dünya genelinde halen her yıl 1 milyar ton gıda çöpe gidiyor, 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğiyle yaşıyoruz.

Küresel sağlık sisteminin iyileştirilmesi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk, Türkiye'nin salgın sürecinde ortaya koyduğu çabayı muhataplarımıza anlattık. Türkiye'nin salgın döneminde büyük bir başarı ortaya koyduğuna inanıyorum. Yerli aşı üreten 9 ülke arasında girdik.

Zirvede dijital dönüşüm başlığı altında dijital ekonominin geliştirilmesi konusunu ele aldık.

Endonezya'nın Cumhurbaşkanı Widodo, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Meloni ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile temaslarda bulunduk."

BIDEN İLE F-16 GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, "ABD Başkanı Biden F-16'larla olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "İstanbul'daki terör saldırısının ardından sınır ötesi bir operasyon gündeminize geldi mi?" sorusuna ise "Ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız" cevabını verdi.

SORU CEVAP

Soru: Sayın cumhurbaşkanı , Rus makamdaşınıza herhangi bir şekilde temasınız oldu mu tahıl anlaşmasının genişletilmesi ve süresinin uzatılması konusunda?

Devam ediyor devam edeceği kanaatindeyim döner dönmez yine başta sayın putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer biz bu konuda kararlı olduğumuzu hep söyledik. Ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir.

Soru: Geçtiğimiz günlerde katılımınızla Özbekistanlar bir zirve gerçekleştirildi KKTC gözlemci üye olarak kabul edildi. AB’den karara kınama geldi. ABD Dışişleri’nden de üzüntü duyguları açıklaması geldi. Bu konu görüşüldü mü görüşmelerinizde.

Kuzey Kıbrıs ile ilgili bizim Türk Devletleri Teşkilatı’nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir yerden herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. O iş bitmiştir. Olumsuz yaklaşan ülkelere gerekli cevabı vermeye devam ederiz.

Soru: Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile yürütmeyi planladığı bir programı var bu konuda somut bir adım var mı?

"Teknik engeller söz konusu. Bunları aşacağımız kanaatindeyim.

"(Polonya topraklarına düşen füze) Bu füzelerin Rus yapımı olmadığı açıklaması herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu teknik bir arıza olabilir, teknik inceleme ve araştırma şart.

"Israrla bir Rus yapımıdır diye bunun üzerine gitmek bu işi tahrik eder diye düşünüyorum. Biz Rusya ile Ukrayna'yı aynı masa etrafında toparlamanın gayreti içerisindeyiz. tahrik metodunu kullanmak doğru olmasa gerek. Barışın yolu diyalogdan geçer.

"(Taksim'deki patlama) İstanbullumuzda hava normale dönmüştür. Bu konuyla ilgili zaten 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz, bu mücadeleyi başarıyla vermiş bir ülkeyiz. Burada da terörle mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi benim halkım da bu konudaki sabrını şu anda aynen göstermiştir gösteriyor. Ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz.

"Savaştan hiçbir şey elde edilmez ne varsa barışta var.

"(Yunanistan'a) Bak komşu komşuluk hukukunu bil bizle fazla dalaşma istediğin kadar o adaları doldur bunların hiçbiri sana fayda sağlamayacaktır burada Türkiye var onun için de yerini yurdunu iyi bileceksin. geçmişi de okursa bunu da gayet iyi görecektir. gelen uçaklar fayda etmez bu iş kürek işi değil yürek işidir yürek.

Soru: Biden’ın düzenlediği toplantıda yoktunuz. ‘Bölünme mi var?’

"6 ülke bir araya gelmiş. E diğer 20 ülkeyi niye sormuyorsun? Arama imkanları o esnada olmamış olabilir. Çok da önemli değil. Bizi önemli işlere davet ediyorlar. Önemsiz işlere davet etmelerine gerek yok. Okay?"