Türkiye Silahlı Kuvvetleri'nin Efes-2022 tatbikatı 37 ülkeden görevlendirilen birlik ve unsurla, 1100'ü yabancı yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Burada açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda ikaz ediyoruz. Kendine gel" dedi.

Erdoğan'dan Yunanistan'a: İkaz ediyoruz, kendine gel!
Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin planlı tatbikatlarından Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü başladı.

Tatbikatın son günündeki faaliyetleri, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanı sıra 10'dan fazla ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanları ile TSK komuta kademesi takip ediyor.

Efes-2022 tatbikatı, 37 ülkeden görevlendirilen birlik ve unsurla, 1100'ü yabancı yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

tsk-den-efes-2022-tatbikati-erdogan-dan-yunanistan-a-kendine-gel-1026383-1.

TATBİKATIN İKİNCİ BÖLÜMÜ BAŞLADI

Efes-2022 Tatbikatı "seçkin gözlemci günü" faaliyetlerinin ikinci bölümü, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tatbikat alanına gelmesinin ardından başladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın beraberindeki konuk savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarının yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi ile takip ettiği sabah faaliyetleri tamamlandı.

tsk-den-efes-2022-tatbikati-erdogan-dan-yunanistan-a-kendine-gel-1026385-1.

Seçkin gözlemci günü faaliyetlerinin ikinci bölümü ise Erdoğan'ın beraberinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tatbikat alanına gelmesinin ardından başladı.

ERDOĞAN'DAN YUNANİSTAN AÇIKLAMASI: ‘ŞAKA YAPMIYORUM, CİDDİ KONUŞUYORUM’

Burada açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bazı Yunan siyasetçiler dünyada eşi benzeri görülmemiş bir pervasızlıkla gerçeklikten uzak, akla, mantığa, hukuka aykırı söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Hâlbuki bu tür konuların iç politikaya yönelik şımarıklıkları kaldırmayacak kadar hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Ülkelerinin kaynaklarını enerjilerini ve vakitlerini asla güçlerinin yetmeyeceği hayallerle heba edenler tarih önünde bunun hesabını mutlaka verecektir.

Bu vesileyle bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Özellikle bu millet kararlıdır ve bu millet bir şeyi söylerse ardını da takip eder. Doğu Akdeniz'de ülkemiz ana karasına 2 kilometreden daha az, Yunanistan'a ise 600 kilometreden daha fazla mesafedeki Meis Adası için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı talep etmenin anlamını uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz.

‘HERHALDE ADALARA TURİSTİK ÇIKARMA YAPIYOR’

Gayri askeri statüdeki adaların çeşitli tatbikatlara dahil edilerek NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzluğa alet edilmeye çalışılması sonu felaketle bitecek bir çabanın ötesinde bir anlama sahip değildir. Sayın Miçotakis heralde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil. Türkiye kimsenin hakkını, hukukunu çiğnemez ama kendi hakkını hukukunu da kimseye çiğnetmez.

‘YUNANİSTAN’I AKLINI BAŞINA ALMASI KONUSUNDA İKAZ EDİYORUZ’

Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda ikaz ediyoruz. Türkiye Ege'de haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların tanıdığı yetkileri kullanmaktan geri durmayacak.

KIBRIS SORUNU

Diğer taraftan Kıbrıs’ta Rum tarafının ikircikli ve dayatmacı tavrı adada bize eşit, egemen, bağımsız iki devletli yöntem dışında bir çözüm yolu bırakmamıştır. Papazlara ağır silah eğitimi vermekten, terör örgütlerine ofis açmaya kadar Rumların yaptığı her tasarruf, bu kararın isabetini göstermektedir.

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetlerimizi de BM uygulamaları ve diğer uluslararası teamüllere uygun şekilde sürdüreceğiz.

Yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir tasarruf veya işlem yapılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz. Bizim uluslararası anlaşmalara dayalı yükümlülüklerimizin yanında tarihimizden ve medeniyetimizden kaynaklanan sorumluluklarımız da var.