Geçmişteki konuşmalarında deprem konusunda ‘tüm tedbirleri alacaklarını’ söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık sorumluluğu yurttaşa atmaya başladı. Deprem hazırlıkları konusunda sürecin hızlandırılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, bunun sadece devletin imkânlarıyla yapılabilecek bir iş olmadığını savunarak, “Milletimizin de hızla sağlam bina inşası için harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Erdoğan deprem konusunda ağız değiştirdi: Milletin harekete geçmesi gerekiyor

POLİTİKA SERVİSİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde dün gerçekleştirilen AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki açıklamalarıyla deprem konusunda ağız değiştirdi ve ‘sorumluluğun yurttaşa ait olduğunu’ öne süren ifadeler kullandı.

Riskli yapı olarak ilan ettikleri 688 bin birimin 670 binindeki tahliye ve yıkımları tamamladıklarını anlatan Erdoğan, “Devlet olarak şu ana kadar riskli yapı tespiti yapılan 1 milyon 395 bin bağımsız birimdeki kentsel dönüşüm çalışmaları için 5 milyon vatandaşımıza yaklaşık 15,5 milyar liralık destek verdik. Hiçbir meblağ insanımızın canından daha kıymetli değildir. İstanbul başta olmak üzere deprem riskinin yüksek olduğu şehirlerimizde bu süreci hızlandırmamız gerektiği anlaşılıyor” diye konuştu.

Erdoğan, bununla birlikte deprem için yapılacak hazırlıkların ‘sadece devletin imkanlarıyla yapılamayacağını’ ileri sürdü. AKP’li Cumhurbaşkanı ‘milletin harekete geçmesi gerektiğini’ savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Tabii bu sadece kamunun imkânları ile olacak bir iş değildir. Milletimizin de oturduğu binanın depreme dayanıklılığını tespit ettirmesi, şayet bu konuda herhangi bir sıkıntı varsa, gerekiyorsa kendisi de üstüne biraz koyarak hızla sağlam bina inşası için harekete geçmesi gerekiyor.”

ESKİ SÖYLEMLERE NE OLDU?

Erdoğan geçmiş açıklamalarında ise devletin can kayıplarını önlemek ve vatandaşın sağlığını korumak için tüm tedbirleri almaya devam edeceğini öne sürmüştü. Erdoğan’ın 17 Ağustos depreminin yıl dönümlerinde sosyal medyada yaptığı bazı açıklamalar şöyle:

“17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Deprem değil tedbirsizlik öldürür anlayışıyla gereken her önlemi almaya kararlılıkla devam edeceğiz.” (17 Ağustos 2020)

erdogan-deprem-konusunda-agiz-degistirdi-milletin-harekete-gecmesi-gerekiyor-801733-1.

“Deprem yanında sel, heyelan gibi tabii felaketlerden de çıkardığımız dersler ışığında, her alanda çok önemli düzenlemeler gerçekleştirdik, yatırımlar yaptık. Bu tür felaketlere karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için gereken tedbirleri almayı sürdüreceğiz.” (17 Ağustos 2018)

erdogan-deprem-konusunda-agiz-degistirdi-milletin-harekete-gecmesi-gerekiyor-801734-1.

“Deprem ve diğer tüm felaketlerde hasar ve kayıpların yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz.” (17 Ağustos 2017)

erdogan-deprem-konusunda-agiz-degistirdi-milletin-harekete-gecmesi-gerekiyor-801735-1.

AKP’li Cumhurbaşkanı, bununla birlikte “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” söylemine de konuşmalarında sık sık yer veriyor.

DEPREM VERGİLERİNİN AKIBETİ BELİRSİZ

Erdoğan ayrıca deprem vergileri konusunda da şu ana kadar tatmin edici bir yanıt verebilmiş değil. Bu yöndeki soruları çoğunlukla geçiştiren Erdoğan, geçen ocak ayında, gazetecilerin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun deprem vergileriyle ilgili sorusunu kendisine yöneltmeleri üzerine, “Harcanması gereken yere harcadık” diyerek şöyle konuşmuştu:

“Bundan sonra da Bay Kemal’e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok. Bütün bu harcamalar nasıl yapılıyor, bunlara bakmıyor ki... Bütün bu konutlar nereye yapılacak? Bunun tarih en büyük şahididir. İki de bir kalkıp gaziler ve şehitlerle alakalı şeyleri konuşuyor. Niye? Aldatırız! Yaptıkları iş bu. Onun için bunların haftalık grup toplantısında yaptıkları konuşmalar da pek kayda değer değil.”

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Tahsin Tarhan, 1999 yılından bu yana ‘özel iletişim vergisi’ adında toplanan deprem vergilerinin, toplam 35 milyar dolar tutarında olduğunu belirtmişti.