AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. Erdoğan, depremle ilgili önlemleri yetersiz bulanlara "Depremi durdurma şansımız var mı?" yanıtını verdi

Erdoğan: Depremi durdurma şansımız var mı?

Afrika ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Elazığ'da gerçekleşen ve en az 35 kişinin hayatını kaybettiği depreme ilişkin konuştu.

Erdoğan, Elazığ merkezli depremin ardından enkazdan şimdiye kadar 45 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Erdoğan, sosyal medyada deprem vergilerini soran ve deprem önlemlerinin yetersizliğini eleştiren yurttaşlara da "Sosyal medyada insanı tahrik eden ahlaksız mesajlar var. Örneğin 20 yıldır bu hükûmet ne yapmış yazanlar... Depremi durdurma şansımız var mı?" ifadeleriyle seslendi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Elazığ'da 31 kişi yaşamını yitirdi. Devletimiz tüm kurumlarıyla vatandaşların yanına koşmuştur. Biz de Elazığ ve Malatya'ya intikal ederek çalışmaları izledik. Gerek Kızılay gerek AFAD imkânlarını seferber etmiş durumda. Kış günü evleri yıkılan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için elimizden geleni yapıyoruz. Dünyadaki dost ve kardeş ülkelerden de mesaj aldık.

İlk etapta hasar tespit çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenecek. Elazığ’da daha çok köylerde sıkıntı var. Hasar tespiti yapıp süratle burada inşat çalışmalarını yapacağız. Yıkılması gereken varsa onları da yıkmak durumdayız. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Malatya’da 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntıyı yaşadık. Tüm milletvekillerimiz orada.

Her şeyden önce bu birlik ve beraberliğe destek veren vatandaşımız varken bunu siyasi istismar vesilesi yapan, karalama kampanyasını sürdürüyorlar. Sosyal medyada insanı tahrik eden ahlaksız mesajlar var. Örneğin 20 yıldır bu hükûmet ne yapmış yazanlar... Depremi durdurma şansımız var mı? Depremden sonra ne yaptığımıza gelince bizim iktidarımızda önemli depremler oldu. Örneğin Bingöl depremi.. Bingöl ve Van'ı yeniden inşa ettik.

Artık kurumlarımız bu tür olaylar karşısında çok ciddi yeteneklere sahip. Zaten Kızılay’ın durumu ortada, gayet başarılı. Kurtarma olayında da AFAD’ın çok ciddi başarılarının olduğunu görüyoruz. Bunlar bizi bir yerde memnun ediyoruz. Kurumlarımızın buradan aldığı netice, kurtarılan 45 vatandaşımız var, artık umutların kesildiği yerden çıkarılanlar var. Bu bizi mutlu ediyor. Her ne kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybettiyse de öbür tarafta 1607 yaralı çıkarıldı buralardan. Bunların 1503’ü taburcu edildi, 104’ünün tedavisi devam ediyor"

Erdoğan, gazetecilerin “sosyal medyadaki provokatif paylaşımlar” diye tanımladığı duruma dair de şunları söyledi:

“Her şeyden önce bu birlik beraberliğe gerçekten destek veren halkımız varken bir diğer taraftan da bunlar buradan nasıl bir fırsat devşiririz, böyle bir karalama kampanyasını sürdürüyorlar. Sosyal medyada insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar beter, ahlaksızca. Örneğin 20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış diyecek kadar… Depremi durdurma şansınız var mı? Bunu dünyanın hiçbir yerinde kimsenin yapması mümkün değil.

Depremden sonra ne yaptığımıza gelince yaşadığımız önemli depremler oldu. Bingöl depreminde biz anında deprem bölgesine gittik. Yeniden Bingöl’ü inşa ettik. Van depremi… Türkiye’nin Erzincan’dan sonra belki de daha büyük bir deprem. Biz yeniden Van’ı inşa ettik. Arada Soma depremi yaşadık. nında bölgeye intikal ederek orada da bu adımları attık. Sakarya depremi aynı şekilde…

Artık kurumlarımız bu tür olaylar karşısında çok ciddi yeteneklere sahip oldular. Kızılay’ımızın durumu malum. Yardımda, iaşe konularında başarılı. AFAD aynı şekilde. Kurtarma olayında da AFAD’ın çok ciddi başarıları olduğunu gördük. Jandarma’nın, silahlı kuvvetlerimizin başarılı olduğunu gördük. Bunlar bizi bir yerde memnun ediyor. Bu kadar sıkıntılı anda bu kuruluşlarımızın müdahale edişi, aldıkları netice… 45 kurtarılan… Nereden çıkardılar bunu? Artık umutların kesildiği yerden… Bu insanı mutlu ediyor.

Her ne kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybettiyse de ama öbür tarafta 1607 yaralı çıkarıldı bu olaydan. 1503’ü taburcu edildi.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.