İzmir'de meydana gelen deprem ve koronavirüs tedbirleri gündemiyle yapılan kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, "Lokanta, berber, düğün salonu, yüzme salonu, tiyatro, konser salonu vb. tüm işyerlerinde hizmetler saat 22:00'de sona erecektir" dedi.

Erdoğan duyurdu: Birçok işyeri 22:00'de kapanacak

AKP'li Cumhurbaşkanı ​Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de meydana gelen deprem ve koronavirüs salgınına ilişkin gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. İzmir'de 110 kişinin yaşamını yitirdiğini 107 kişinin ise sağ çıkarıldığını belirten Erdoğan, "Kiracılara 5 bin lira taşınma yardımı verilecek, eşyalarını kaybedenlere 30 bin lira yardım yapılacak" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

110 kişinin enkaz altından cansız bedeni çıkarıldı, yaralıların sayısı 1027.

Arama kurtarma çalışmalarıyla enkaz altından sağ çıkarılan kişi sayısı şu an itibarıyla 107'dir.

İlk depremin ardından bölgede 44 tanesi 4'ün üzerinde olmak üzere bin 600'ün üzerindena artçı sarsıntı kaydedilmiştir.

Adalet Bakanlığımızın yakın takibiyle yargı, yıkılan ve ağır hasar gören binalarla ilgili soruşturmalara başlamıştır. Bölge belediyeleri de İzmir halkına yardım için her türlü yardımı göstermektedir. Kızılay ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu İzmir halkına destek vermek için gece gündüz sahadadır.

Arama-kurtarma çalışmalarında enkaz altındaki son kişiye de ulaşılana kadar umudumuzu kaybetmeyeceğiz.

Kurumlarımıza çalışmalarında kullanılmak üzere 29 milyon liralık kaynak gönderilmiştir.

Bayraklı'da konteynerkent 20 gün içinde hazır olacak.

Yargı, yıkılan ve ağır hasar gören binalarla ilgili soruşturmalara başlamıştır .

İş yeri yıkılan veya ağır hasar gören, sular altına kalan esnafımıza TESKOMB vasıtasıyla 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecek.

Yıkılmış veya yıkılacak durumdaki binalarda bulunan eşyalarını kurtaramayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı yapıyoruz.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, denetimleri sıkılaştırarak, binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz.

5 yılda 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz.

Bu süreçte bizi en çok üzen dayanışmaya ihtiyacımız olduğu günlerde yalan haberlerle gündemi zehirlemeye çalışanların ortaya çıkması.

LOKANTA, BERBER VE SİNEMALAR 22:00'DE KAPANACAK

Salgında dünya çapında hasta sayısı 48 milyona yaklaştı. Kimi Avrupa ülkeleri yeiden kısıtlamalara başvurma yolunu seçti. Hasta sayılarının çok yüksek olduğu tüm ülkelerde salgın elden kaçmış vaziyettedir. Türkiye genel olarak kontrollü bir süreç yaıyor. Sağlık altyapımızın gücü ve sağlık çalışanlarımızın gayreti sayesinde bir krizle karşı karşıya kalmadık. Günlük hasta sayımız hala yönetilebilir seviyededir.

Özellikle İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımızdan bu konuda daha fazla dikkat bekliyorum. Salgının bu şehrimizdeki artışının önüne ancak bu şekilde geçbiliriz.

Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecektir. Pazar yeri ve market gibi yoğun insan hareketliliğinin olduğu yerlerdeki denetimler artırılacaktır. Paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane ile, berber, düğün salonu, yüzme salonu, hamam, kaplıca, internet kafe, halı saha, tiyatro, konser salonu vb. tüm işyerlerinde hizmetler saat 22:00'de sona erecektir. Vatandaşlarımızdan kalabalık ortamlardan kaçınmalarını rica ediyorum.

Son kabine toplantımızda okullarımızdaki sınıfların bir kısmında daha eğitim öğretim yüz yüze başlaması kararını kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugüne kadar ki uygulamalar sürecin çok ciddi bir sorunla karşılaşılmadan ilerlediğini gösteriyor. Salgınnı seyrine göre önümüzdeki haftalarda diğer sınıfların durumunu değerlendireceğiz.

Ekonomide diğer ülkelerle mukayese edildiğinde sınırlı bir daralma yaşadık. Üçüncü çeyrekte aldığımız yerinde kararlarla hamdolsun güçlü bir toparlanmayla tamamladık. Üçüncü çeyrekte sanayi üretimimiz ve perakende satış hacmimiz bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 arttı. Kapasite kullanım oranımız üçüncü çeyrekte yüzde 72,7'ye yükseldi. Ekonomik güven endeksinde artış da yüzde 37'yi aştı. İhracatımız yüzde 34 yükseliş gösterdi. Sağladığımız uygun şartlarla konut satışlarımız ikinci çeyreğe göre iki katına çıkarak yaklaşık 537 bin oldu. Yılın ilk 9 aylık dönemindeyse konut satışlarımız 1,2 milyon adede ulaştı. Yılın ilk 9 ayında otomotiv satışlarımız yarım milyna yaklaştı. Ekonomik göstergeler ekim ayıyla birlikte yılın son çeyreğine de güçlü başladığımızı gösteriyor. Ekim ayında reel kesim güven endeksi 2,8 puan artarak 108,1 seviyesine yükseldi. İmalar sanayi, sanıt alma yöneticileri endeksi de 5. ayında da eşik değer olan 50'nin üzerinde kalarak 53,9'a yükseldi. İstihdamda görülen belirgin artışın devam etmesi oldukça kayda değer bir gelişmedir. İhracatta ise yeni bir rekor daha geldi. Ekim ayı ihracatımız 17 milyar 333 milyın doları bularak tüm zamanların rekorunu kırdı. İhracatın ithalatı karşılama oranı altın yarın yüzde 95,3 seviyesinde gerçekleşti. Pek çok firma ihracat taleplerine cevap vermekte zorlanıyor. OSB'lerde yeni veya ikinci el makine tedariğinin sıkıntısının yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Salgın döneminde Türkiye'nin böyle bir yükseliş göstermesi geleceğimiz adına ümit vericidir. İhracatımızn lokomotif illeri olan İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep'i tebrik ediyorum. Diğer ülkelere kıyasla hızlı bir toparlanma eğilimine giren ekonomimizin yılın dördüncü çeyreğinde de süreceğini ve yılı pozitif bir büyümeyle tamamlayacağımıza inanıyorum. Önümüzde aydınlık bir geleceğin olduğunu şimdiden görebiliyoruz.