TBMM Başkanlığı seçimleri yaklaşırken Binali Yıldırım’ın aday olmamasının arka planına dair bilgiler ortaya çıkıyor. Erdoğan’ın eğilim yoklaması talebine karşılık Yıldırım’ın aldığı görevleri hatırlatarak olumsuz yanıt verdiği iddia edildi.

Erdoğan eğilim yoklaması istedi, Yıldırım dahil olmayı reddetti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçimleri yaklaşırken adaylık için ismi geçen ve aday olmayacağını açıklayan Binali Yıldırım’ın neden aday olmadığına dair perde arkası bilgiler ortaya çıkıyor.

"Milletvekilleri, aday olan isimler arasında kalacak; bir huzursuzluk var ve bunu huzursuzluğun sona ermesi gerekiyor" diyen Yıldırım, Erdoğan’ın ‘temayül yoklaması’ yapılsın talebinin doğru olmayacağını belirtmiş.

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in haberine göre, Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’na aday olmama nedenine dair gelişmeler ve detaylar şunlar:

► AKP, Meclis Başkanlığı gibi görevlerde genelde temayül yoklaması usulünü işletti bugüne kadar. Bu seçim için de Cumhurbaşkanı Erdoğan tamayül yoklaması yapılmasını istemişti. Çünkü bu göreve talip olan isimler vardı. Yıldırım, temayül yoklamasının AKP'ye zarar vereceğini belirterek, "Milletvekilleri, aday olan isimler arasında kalacak; bir huzursuzluk var ve bunu huzursuzluğun sona ermesi gerekiyor" diyerek aday olmayacağını açıkladı.

► Yıldırım, Meclis Başkanlığı, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış; böyle bir müktesebatı olan bir ismin temayüle girmesinin doğru olmayacağına kanaat getirdi.

► İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı sürecinde de çok hevesli olmayan Yıldırım, kaybedilen seçimin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcılığı gibi yetkileri belirlenmiş bir görev verilmesi konusunda söz aldığını da hep yalanladı. Yıldırım'ın yaklaşımı, "Benim bu konularda asla pazarlık eğilimim olmaz. Bugüne kadar önemli görevler aldım. Partimin bir neferiyim. Bu görev olmazsa bana başka bir görev verin demek doğru olmaz; bize yakışmaz" şeklindeydi.

'HUZURSUZLUĞUN BİTMESİ LAZIM'

Aydemir'e konuşan Yıldırım yaptığı açıklamada, "İlle bir görev almam şart değil, ne zaman ihtiyaç duyurulursa biz hazırız" dedi.

Yıldırım, temayül yoklamasının AKP'ye zarar vereceğini belirterek, "Milletvekilleri, aday olan isimler arasında kalacak; bir huzursuzluk var ve bunu huzursuzluğun sona ermesi gerekiyor" diyerek aday olmayacağını açıkladı.