AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hafter'in paralı asker olduğunu söyleyerek Putin'e yakın Wagner grubuna dikkat çekti

Erdoğan: Hafter lejyoner, arkasında Wagner var

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal'de ülkenin devlet başkanı Macky Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, "Hafet, Wagner diye birinin arkasına sığındı. Wagner, Abu Dabi kaynaklı bir lejyoner. Hafter'in kendisi de bir lejyoner," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Senegal FETÖ ile mücadelemizi anlayan ve bize hak veren yegane ülkelerden biridir. Bu husus Afrika ortaklık politikamızda da önem taşıyor.

Afrikanın yaşadığı acılara politik, çıkar odaklı değil tamamen insan odaklı yaklaşıyoruz. Farklı bir iş modelinin olabileceğini gösteriyoruz."

"Dün ABD başkanı Trump ile birçok önemli konu ele alındı. İdilib ve Libya meselerini konuştuk. Elazığ- Maltya'daki depremde 41 vatandaşımızı kaybettik. 1600 yaralının tamamına yakını ayakta tedavi edildi, çok azının tedavisi sürüyor. Milletimizin başının sağ olması çok önemli. Ben de deprem bölgesine gittim ve oraları dolaştım. Şu anda biliyorsunuz enkazlar kaldırılıyor. Bu noktada sayın Trump'ın araması bir nezaketti, ona teşekkür ettik. Bize herhangi bir yardıma ihtiyaç olup olamayacağını sordu."

"HAFTER'İN ATEŞKES GİBİ BİR DERDİ YOK"

"Libya'da bugünden yarına bu iş çözülür dersek yanlış olur. Hafter geleceğini söylediği yerlere, örneğin Tunus'a gitmedi. Berlin sürecindeki toplantıda otel odasında saklandı. Çözüm gibi bir amacı yok. Aynı şeyi yıllar önce Kaddafi'ye de yapmıştır, ihanet etmiştir. Wagner diye birinin arkasına sığındı. Wagner, Abu Dabi kaynaklı bir lejyoner. Hafter'in kendisi de bir lejyoner. Hafter yıllarca ABD'de kalmış bir lejyoner. Tüm silah ve ekipmanlarını Abu Dabi yönetimi ve Mısır sağlamaktadır. Serrac, BMGK ve uluslararası toplumda tanınan bir liderdir. Hafter'in uluslararası camiida bir kişiliği ve kimliği yoktur."

WAGNER GRUBU NEDİR?

erdogan-hafter-lejyoner-arkasinda-wagner-var-680863-1.

Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu'nun adı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda duyulmaya başladı.

Euronews'in aktardığına göre profesyonel savaşçıların, Ukrayna'nın doğusunda Moskova yanlısı isyancılarla birlikte çatışmalara müdahil olduğu belirtilmişti.

Wagner'i yakından takip eden kaynaklar, daha önce Reuters'a yaptıkları açıklamada, gruba bağlı savaşçıların Ukrayna ve Suriye'de Kremlin adına gizli operasyonlar düzenlediğini öne sürmüştü.

Rus makamları ise Wagner üyelerinin Moskova'dan emir aldığı ve bu yönde hareket ettiği yönündeki suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus iş insanı (oligark) Yevgeny Prigozhin de daha önce yaptığı açıklamalarda Wagner'in kendisine ait olduğu iddialarını reddetmişti.

ABD, 2016 başkanlık seçimleri ve 2018 Kongre seçimlerine müdahale ile suçladığı Prigozhin'e yaptırım uygulamıştı.

Prigozhin, Wagner ile herhangi bir bağı olmadığını, Washington'ın iddialarına yorum yapmayacağını ve bu durumun ABD Hazine Bakanlığının "özel meselesi" olduğunu öne sürüyor.

Öte yandan Bloomberg'in Batılı kaynaklarına dayandırdığı yakın zamanlı haberine göre, Halife Hafter saflarında savaşan Rus Wagner Grup'a mensup paralı askerlerin sayısı son dönemde 1400'e ulaştı.

Haberde Wagner Grup'un Libya'ya 25 Rus pilot getirdiği, pilotların Hafter birliklerine eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiği, Libya semalarında yenilenmiş Rus Sukhoi-22 tipi savaş uçaklarıyla göreve çıktıkları aktarıldı.