Google Play Store
App Store

25 Aralık 2013’te Erdoğan’ın revize ettiği hükümet, yakın adamları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş’la takviye edilerek “Davutoğlu başkanlığında” yola devam ediyor

Erdoğan’ı Sevenler Derneği

SEBAHAT KARAKOYUN/NURCAN GÖKDEMİR

Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası 25 Aralık 2013’te revize etmek zorunda kaldığı 61’inci Hükümet dört yeni isimle takviye edildi.
Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu dün tekrar Erdoğan’ın yanına çıkarak yeni kabine listesini iletti. Davutoğlu daha sonra kameraların karşısına geçerek yeni kabineyi açıkladı.


GELENLER VE GİDENLER
Kabineye yeni giren isimlerde Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan Başbakan Yardımcısı olurken Nurettin Canikli Gümrük ve Ticaret Bakanı, Volkan Bozkır da AB Bakanlığı görevine getirildi. Davutoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanı olarak önceki kabinede AB Bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu geldi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kabine dışı kaldı. Yeni hükümetin kurulması sürecinde en fazla tartışılan isimlerden olan Ali Babacan ile Mehmet Şimşek ise ekonominin başında kaldı.

‘YENİ YETME’ KABİNEDE
Kabineye yeni giren isimlerden Akdoğan, Erdoğan’ın her dönem en yakınındaki isimlerden biri oldu. 2009’da milletvekili seçilen Akdoğan Başbakan’ın danışmanlığı görevini sürdürdü. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde Yasin Doğan mahlasıyla yazdığı yazılar ve milletvekili olarak yaptığı açıklamalarla dönemi yürüten Akdoğan’ın ağzından çıkanlar “Erdoğan’ın demeçleri” gibi kabul gördü. Özellikle başta Gül olmak üzere partinin kurucu isimlerine yönelik açıklamaları ile ‘Tetikçilik’ görevini de yürüttü. Akdoğan’ın Erdoğan’ın yaptığı görüşmeleri kayıt altına aldığı; AKP içindeki tüm sırlara, örtülü ödeneğin nasıl kullanıldığına ilişkin bilgilere sahip olduğu iddia ediliyor. 17 Aralık sürecinde tapelerde ismi geçen Akdoğan’ın medyaya doğrudan müdahale ettiği iddia edilmişti.

EŞİT GÖREV
“Gül’e yakın” isimlerden Bülent Arınç ise seçim sürecinde yaptığı sert açıklamalar, Akdoğan’la yaşadığı ‘yeni yetme’ tartışmasına karşın yerini korudu. Arınç’ın, tüm eski isimlerin tasfiye edildiği görüntüsü vermemek ve dışarıda kalmasının içeride olmasından daha sıkıntılı bir durum yaratacağı kaygısı nedeniyle yerini koruduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

‘AĞABEYLERDEN’ BİRİ DIŞARIDA
Çözüm sürecinin başında olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay süreçteki aktif rolüne, son haftalarda bu rolünün altını çizen açıklamalarına rağmen kabine dışında kaldı. Atalay’ın çözüm sürecindeki rolünü Yalçın Akdoğan’ın üstlenmesi bekleniyor.

MECLİS DIŞI BİR BAKAN DAHA
Numan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcısı olmasından sonra kabinedeki ‘dışardan bakan’ sayısı İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte ikiye yükseldi. Kurtulmuş, TBMM’de yemin ettikten sonra seçilmiş milletvekili gibi dokunulmazlık dahil tüm haklara sahip olacak.

CANİKLİ’Yİ KIRMADILAR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın koltuğuna ise AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli getirildi. Partinin vitrindeki önemli isimlerinden olan ancak daha önce bakanlık görevi verilemeyen Canikli kabineye sokularak terfi ettirildi. Canikli’nin ismi 17 Aralık sürecinde otaya çıkan tapelerde de geçmişti. Canikli’nin Sayıştay raporlarının Meclis’e gelmesini engellediği; “Sayıştay raporları Meclis’e gelirse duman oluruz” dediği iddia edilmişti.

DİPLOMATLIKTAN BAKANLIĞA
Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanı olmasından sonra yerine gelen AKP İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, diplomat kökenli bir milletvekili. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel kalem müdürlüğünü yapan, Cumhurbaşkanlığı dış politika danışmanı da olan Bozkır, 2011’de AKP’den İstanbul Milletvekili seçilmeden önce AB Bakanlığı’nda müsteşar olarak görev yapıyordu. Bozkır, AB Bakanı olmadan önce TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı idi.

ÇOK SAVAŞÇI DEĞİL!
ANAP kökenli Hayati Yazıcı’nın bir süreden bu yana kabineden ayrılması bekleniyordu ancak sadece 8 aylık bakan olan Emrullah İşler’e yeni kabinede yer verilmemesi sürpriz oldu. İşler, 17 Aralık sonrası kurulan ve ‘Savaş kabinesi’ olarak adlandırılan Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilmişti.

***

Vazgeçilmez isim: Babacan

Ali Babacan yeni kabinede de yer alarak AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kurulan 5 hükümette de yer alan tek isim oldu. Ali Babacan ilk olarak Gül hükümetinde Devlet Bakanı oldu. Ardından Erdoğan hükümetinde Dışişleri Bakanlığı yapan Babacan, daha sonra ise yine Devlet Bakanlığı’na kaydırıldı. Ardından da ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Bu süreçte 43 isim ise bakanlıktan ayrıldı.

***

FİRAVUN DERDİ, ARTIK REİS DİYOR

Bir ‘dönüşüm’ hikâyesi

Kabineye giren isimlerin içinde dikkatlerin en çok toplandığı isimlerden biri de Numan Kurtulmuş.
Numan Kurtulmuş, genel başkanlığını yaptığı Saadet Partisi’yle yollarını ayırdıktan sonra 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi’ni (HAS Parti) kurdu. Kurtulmuş özellikle bu süreçte AKP ve Erdoğan hakkında sert açıklamalarda bulundu. Ancak HAS Parti’nin kuruluşunun üstünden bir buçuk yıl geçmişken Erdoğan’ın ‘bütünleşme’ davetinde bulunduğunu açıklayan Kurtulmuş, kısa süre sonra partisi feshedildikten sonra 22 Eylül 2012’de AKP’ye katıldı. Kurtulmuş, MKYK’ye seçildikten sonra Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları arasına girdi ve Genel Başkan Yardımcılığına kadar yükseldi.
HAS Parti Genel Başkanı olarak AKP’yi eleştirirken, ‘firavunlaşmak ve karunlaşmak’ imasında bulunan Kurtulmuş, Eroğan’ın hayalindeki başkanlık sistemiyle ilgili ise “Bu model uygulanırsa diktatörlük olur” demişti. 2011 yılında başkanlık sistemine dair bir röportaj veren Kurtulmuş Erdoğan’ı Kenan Evren’e benzetmişti: “Başbakan aynı Kenan Evren gibi konuşuyor. O da ‘bir sağdan, bir soldan parti olsun’ demişti.”

***

Devir teslim başladı

Kabine değişikliğinin hemen ardından koltuklar yeni sahiplerine teslim edilmeye başlandı. AKP Sözcülüğü ile Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına, Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay getirildi. Mehmet Muş, ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu. Hüseyin Çelik ve Salih Kapusuz yeni yönetimde görev almadı.

‘İYİ YETİŞMİŞ BİR ARKADAŞ’
Başbakanlık’ta düzenlenen törende Başbakan Yardımcılığı görevini Yalçın Akdoğan’a devreden Atalay, “Ben kendim affımı istemiştim” dedi. Atalay Akdoğan için “İyi yetişmiş bir arkadaşımız, bu enerjiyle yeni kabinemize büyük desteği olacaktır.” dedi. Akdoğan ise Atalay hakkında “Sessiz devrim projeleri hayata geçdiyse altında Atalay’ın imzası vardır” dedi.

‘MAKARACI’YI UNUTMADI
8 aydır AB Bakanlığı görevini yürüten ve Dışişleri Bakanlığı’na kaydırılan Mevlüt Çavuşoğlu ise görevini emekli Büyükelçi ve AKP Milletvekili Volkan Bozkır’a devretti. Çavuşoğlu törende “AB sürecini birlikte yürüteceğiz” dedi. Bozkır ise konuşmasında hem Çavuşoğlu’na hem  de bir önceki AB Bakanı Egemen Bağış’a teşekkür etti.

8 AYDA KOLTUK ELDEN GİTTİ
Emrullah İşler Başbakan Yardımcılığı görevini Numan Kurtulmuş’a devretti. İşler, “Onurumla aldığım görevi Kurtulmuş’a devrettiğim için mutluyum” dedi. İşler, “Bu görevin sıkıntılarına katlanan eşime ve çocuklarıma teşekkür ediyorum” dedi. Gümrük Bakanlığı görevini Nurettin Canikli’ye devredecek olan Hayati Yazıcı ise Bakanlık çalışanlarıyla vedalaştı. Yazıcı görevini bugün devredecek

***

Koltuğunu koruyanlar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yerini koruyan önemli isimlerden. Bozdağ 17 Aralık operasyonundan sonra Başbakan Yardımcılığı görevinden yargıdaki Cemaat örgütlenmesine karşı çalışması için Adalet Bakanlığı’nın başına getirilmişti.
17 Aralık sürecinin ardından alelacele kurulan ‘Savaş kabinesi’nden İçişleri Bakanı Efkan Ala, çevre talanının mimarlarından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, sağlıkta rant politikalarının yürütücüsü Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, IŞİD’in kaçırdığı rehineler konusunda kamuoyuna sağlıklı bilgiler aktarma konusundaki yetersizliğiyle eleştirilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmaların ‘montaj’ olduğunu ‘hissettiğini’ ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da makamlarını koruyan isimler arasında yer aldı.

***

Fidan 2015’e kaldı

Dışişleri Bakanlığı için ismi kulislerde sıkça geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan kabine dışında kaldı. Fidan’ın çözüm sürecindeki görevini sürdüreceği, 2015’de milletvekili adayı olarak MİT’in başından ayrılacağı belirtiliyor. Fidan’ın adı Davutoğlu’nun başarısız olması, ilk seçimde AKP’nin oylarının azalması durumunda genel başkan adayı olarak da konuşuluyor.