İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili iade talebini reddetti. Keneş’in iadesi, Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için açıkladığı şartlar arasındaydı.

Erdoğan 'iade edilmesi büyük önem arz ediyor' demişti: İsveç'ten Bülent Keneş kararı

İsveç Yüksek Mahkemesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeden istediği gazeteci Bülent Keneş'in iade talebini reddetti.

Mahkeme, talebin "siyasi suçlarla ilgili olduğu gerekçesiyle" iadenin önünde engeller olduğuna hükmetti.

Euronews'in aktardığına göre, "Davada suçluların iadesinin önünde çeşitli engeller olduğu açık" diyen Yüksek Mahkeme Yargıcı Petter Asp basına yaptığı açıklamada, suç isnatlarından biriyle ilgili olarak çifte suçluluk şartının yerine getirilmediğini dile getirdi.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik için başvuran İsveç, Ankara'nın onayını bekliyor. Ankara, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine onay için bu ülkelerin iade taleplerini bir an önce gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor.

Son olarak İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın Ankara ziyareti sırasında konuşan Erdoğan, yaptığı açıklamada isim vererek Bülent Keneş'in iadesini istemişti. Erdoğan, "FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan Bülent Keneş’in, bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor" ifadesini kullanmıştı.

Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, bir süredir İsveç'te yaşıyor.

Yüksek Mahkeme'nin iadesini durdurma yönündeki kararının ardından İsveç basınına konuşan Keneş, "Elbette çok mutluyum. Ama bu karar zaten bekleniyordu" ifadesini kullandı.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulunmuştu. NATO üyeliğine aday bir ülkenin ittifaka katılabilmesi için Türkiye dahil mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

BÜLENT KENEŞ KİMDİR?

Bülent Keneş, Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde Twitter'daki mesajlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile10 Ekim 2015’te tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Keneş, avukatlarının yaptığı itiraz üzerine 4 gün sonra tahliye edildi.

Keneş, 4 Aralık 2015'te Today's Zaman Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa etti.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Keneş hakkında 18 Ekim 2016'da ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan yakalama kararı çıkarıldı.