İktidarın ‘dış ticaret fazlası vereceğiz’ diyerek çıktığı yeni ekonomi modeli yolunun sonu cumhuriyet tarihinin en yüksek dış ticaret açığına çıktı. Erdoğan ihracatı överken kara tabloya hiç değinmedi.

Erdoğan ‘ihracat rekoru’ dedi: Esas tarihi rekor dış ticaret açığında!
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ihracat rakamları ‘tarihi rekor’ denilerek övüle övüle açıklansa da esas tarihi rekor dış ticaret açığında ortaya çıktı. İktidarın ‘üretim, istihdam, ihracat, büyüme’ diye açıkladığı yeni model sayesinde dış ticaret açığı cumhuriyet tarihi rekoru kırarak 110 milyar dolara ulaştı.

Ticaret Bakanlığı’nın Aralık 2022 dönemine ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.

Buna göre ihracat Aralık 2022'de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,1 artarak 22 milyar 915 milyon dolar, ithalat da yüzde 14,6 artışla 33 milyar 295 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı aralık ayında yüzde 52 yükselişle 10,4 milyar dolara çıktı.

2022 toplamında ise ihracat bir önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 254 milyar 210 milyon dolar, ithalat, yüzde 34,3 yükselişle 364 milyar 395 milyon dolar oldu. Bu ihracat değeri, Cumhuriyet tarihinin en yüksek verisi olarak kayıtlara geçti ancak aynı anda dış ticaret açığı da 110,2 milyar dolara ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Dış ticaret açığı, bir önceki yıla göre yüzde 138 artış gösterdi.

2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83 iken 2022 yılında bu oran yüzde 70 seviyesine geriledi.

Şişli'de bir otelde 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı programda konuşan Erdoğan, ihracat rakamları anlatsa da ekonomideki bu kara tabloya hiç değinmedi.

ÖZTRAK’TAN ART ARDA AÇIKLAMALAR

Dış ticaret açığının belli olması ardından CHP Sözcüsü Faik Öztrak, art arda paylaşımlarda bulundu. Erdoğan’ın bugün açıkladığı dış ticaret rakamlarına tepki gösteren Öztrak, “2022’de 254.2 milyar dolar ihracatla caka satan sarayın kibirlisi, 11 yıl önce 2023 için koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefinin yarısına zar zor ulaştığını unutmuş şişindikçe şişiniyor. Sözünü bilene ortada övünülecek bir durum yok. Olsa olsa milletten özür dilenecek bir durum var” dedi.

Öztrak daha sonra yaptığı paylaşımda da, “"TL değer kaybedecek, Rekabet gücümüz artacak, Dış ticaret fazla verecek, Rezerveler dolup taşacak, TL değerlenecek, Enflasyon düşecek" dedikleri yıl, dış ticaret açığı rekor kırdı. Önceki 79 yılda verilen dış açığın 5 katı, son 20 yılda verildi” ifadelerini kullandı.