CHP, 28 Eylül’de İstanbul’da Suriye konulu bir konferans düzenleyecek. TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Yunus Emre, “AKP Erdoğan’ın iktidarını uzatmayı, biz çatışmanın sona ermesini amaçlıyoruz” dedi.

‘Erdoğan iktidarını uzatmayı, biz barışı amaçlıyoruz’

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP, 28 Eylül’de Suriye konulu bir konferans düzenleyecek. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Ankara’daki üçlü zirveyi ve CHP’nin konferansını BirGün’e değerlendirdi. Erdoğan, Putin ve Ruhani arasında yapılan üçlü zirvenin temelde hatalı olduğunu ifade eden Emre, AKP’nin dış politikada “ilkesiz” hareket ettiğini ve tek düşüncelerinin “Erdoğan’ın iktidarını uzatmak” olduğunu ifade etti. Üç lider arasında yapılan görüşmeyi değerlendiren Emre, “Türkiye’nin dış politika sorunlarında ABD ve Rusya gibi büyük güçlerden biri mutlaka tercih ediliyor. Kimi zaman biriyle kimi zaman diğeriyle çatışıyor ve yakınlaşıyorlar” dedi.

ÇÖZÜM OLMAKTAN UZAK

AKP’nin dış politikasının “kişisel ilişkiler üzerine kurulu” olduğunu ifade eden Emre, “Temelden yanlış bir dış politika yürütülüyor. İç politika malzemesi haline getiriliyor. Bu yönde ilerlediği için de başımız beladan kurtulmuyor. Önceki gün gerçekleştirilen zirvenin de bu nedenle çözüm olmaktan çok uzak bir görüşme olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

ŞAM DIŞINDA İŞBİRLİĞİ YOK

CHP’nin Suriye konusunda daha somut ve şeffaf hareket etmek istediğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Emre, “Suriye konulu konferansımızda ana unsur şeffaflık olacak. Kapalı kapılar ardında toplantı yapılmayacak. Kimin kiminle, ne konuştuğunu kamuoyu görecek. Devlet dışı aktörlerle işbirliği yapmayacağız. Bölgesel işbirliği meselesini tartışacağız ve çözüme kavuşturulmasının yollarını arayacağız. İlk bakışta diplomasi zor gibi görülebilir ancak çatışmadan, savaştan daha işlevsel bir yol olduğunu tarih boyunca gördük” dedi.

BÖLGESEL TEŞKİLAT ÇOK ÖNEMLİ

Suriye iç savaşını ve bölgesel çatışmaları sonlandırmak için CHP’nin en temel önerisinin işbirliğine yönelik bir teşkilat kurulması olduğunun altını çizen Emre, şunları söyledi: “Ortadoğu için bölgesel işbirliğine yönelik bir teşkilat önerimiz var. ­Bu teşkilat bölgedeki devletlerle siyasi aktörlerin işbirliğini derinleştirir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çatışmaların son bulması için Avrupa Konseyi kurulmuştu. Soğuk Savaş’ın çatışma potansiyelini düşürmek için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kurulmuştu. Uluslararası deneyimlere bakınca bölge güçlerinin işbirliği önemli. Bu nedenle yeni bir teşkilat kurulması büyük öneme sahiptir.”