Irak’ın Gara bölgesinde öldürülen 13 yurttaş hakkında konuşan Erdoğan “Kurtarmaya gitmiştik” derken İHD ve muhalefet partileri “Çaba gösterdik iktidar duyarsız kaldı” dedi.

Erdoğan, il kongresinde açıkladı: Operasyonla almak istedik

BirGün ANKARA

Gara’daki operasyon sırasında başlarından vurularak öldürüldüğü kaydedilen 13 yurttaş, gündemdeki yerini koruyor. Yaşanan ölümlere tüm kesimlerden tepkiler gelirken, İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Ölümler engellenebilirdi” açıklamasını yaptı.

AKP İL KONGRESİNDE KONUŞTU

Erdoğan, Gara’da öldürülen yurttaşlarla ilgili AKP Rize İl Kongresi’nde bilgi verdi. Pandemiye rağmen hınca hınç doldurularak Rize Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen kongrede “Bu operasyonların yapıldığı gece artık bu operasyonları yapmak suretiyle bu kardeşlerimizi kurtaralım istedik. Gerek savunma bakanım, gerek MİT, gerek polis hep birlikte yapılan çalışmalar neticesinde adım atıldı” dedi.

Operasyonla ilgili yapılan bu açıklama geçen hafta başı Erdoğan’ın “müjdemi bekleyin” sözünü akıllara getirdi.

Erdoğan bu olayda da muhalefet partilerini, sosyal medyayı, bazı basın kuruluşlarını, dernekleri sorumlu tuttu. Erdoğan’a göre iktidarın yine sorumluluğu yoktu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyon kararının bir risk, ölümlerin ise engellenebilir olduğunu ifade eden muhalefet milletvekillerini tepki gösterdi. Erdoğan ayrıca bakanların TBMM’ye gelerek kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi.

AKP’li Erdoğan, AKP’nin Meclis Grup Başkanı ile konuştuğunu, kamuoyunun bilgilendirilmesi için soruşturma önergesi vereceklerini söyledi.

ASIL GERÇEKLER OTOPSİDE ÇIKAR

Beş yıldır kaçırılan asker ve sivillerle ilgili çalışma yürüten İHD ise AKP’nin konuya duyarsız yaklaştığının altını çizdi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu konuda dokuz ayrı görüşme ve çağrı yaptıklarını tarihleriyle anlatarak, “Siyasi iktidarın duyarsızlığı nedeni ile her girişim başarısız olmuştur” dedi.

Ölen yurttaşların hangi bölgelerinden yaraları olduğu konusuna da değinen Türkdoğan, “Kuvvetle muhtemel baş bölgeleri dışında birkaç yerde daha yaraları vardır ama kimlik tespitleri sadece yüz kısmı gösterilerek gerçekleştiriliyor. Eğer o yüz uygunsa kimlik tespiti tamamlanıyor ve torba kapatılıyor. Asıl gerçekler otopside ortaya çıkar” dedi.

HAYATTA OLAN ESİRLER VAR

PKK’nin elinde bulunan esirlerin hayatlarından sorumlu olduğunu hatırlatan Türkdoğan, yaşananlardan iki tarafından sorumlu olduğunu söyledi. Türkdoğan, Ölümlerin ne şekilde yaşandığı içinse tarafsız ve bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç bulunmaktadır” şeklinde konuştu. Türkdoğan, PKK’nin elinde hala başka esirlerin olduğunu söyleyerek, “Bunların aileleri ile bir iletişimimiz yok ama sağ kalmaları için bir kez daha çağrı yapıyoruz” dedi.

***

HDP’li Gergerlioğlu: Tehditlerden tedirginim

Gara’ya yönelik paylaşımları nedeniyle soruşturma açılan HDP’li milletvekillerinden Ömer Faruk Gergerlioğlu, BirGün’e konuştu. “Hakikati söylediğimiz için milletvekilliği yapmamı istemiyorlar” diyen Gergerlioğlu, tedirgin olduğunu ifade ederek “Hakikati söylediğiniz için çapraz ateşteyiz. Sonuçta ben milletvekiliyim. Kimse konusunda ayrımcılık yapmıyorum. Yıllardır bu sorunun da çözüm bulması için çaba gösteriyorum Ama gelen tehditler de tedirgin ediyor. Dokunulmazlığı olan ve milletin seçtiği birisi olarak daha rahat konuşmam gerekir ama bunlar bizi tehdit yoluyla konuşturmamaya çalışıyor. Benim açıklamalarımda yalan olan ve hakaret içeren hiçbir unsuru yok. Aileler, bize kendi istekleri ile başvurdular. Buna insan olarak üzülmez misiniz? Bu yüzden hedefe konulmamı kabul etmiyorum. İnsan hakları açısından mağdur olan kim varsa onun hakkını savunurum.”

***

İhtiyacımız olan şey kardeşlik

SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu Gara’da öldürülen 13 yurttaşla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, katliam sert biçimde kınanırken iktidar meseleye yıllarca seyirci kalması ve sonrasında yaşanan acının iç politika malzemesi yapılması eleştirildi.

SOL Parti’nin açıklaması şöyle: “Erdoğan, partisinin Rize il kongresinde “Alıkonulanları kurtarmak için Gara’ya operasyon yaptık” diye açıklamada bulundu. Sonrasında ise boş, hamaset dolu sözcükler sıraladı. Oysa iktidarın temel sorumluluğu, iç siyasette güç kazanmak için riskli hamleler denemek değil, esir alınan yurttaşlarının yaşam hakkını ön plana alacak girişimlerde bulunmak, onları hayatta tutmak için tüm çabayı göstermektir.

İktidarı paylaşan AKP ve MHP bu olayda bile, yaşanan acıyı tüm toplumun ortak duygularla paylaşmasına izin vermedi. Ölümler üzerinden toplumu milliyetçilik ekseninde bölme ve bunu muhalefete dönük operasyon zemini haline getirme girişimlerine hız vermeyi tercih ettiler. İktidar mensupları ve yandaş basın bugün de bu ölümler üzerinden iç siyaseti kendi dar çıkarlarına göre belirleme, manipülasyon ve yalanlarla hedef gösterme, muhalefeti bu acı olayın sorumlusu ilan etme girişiminde bulunmaktadır.

Biz, bir arada yaşama zarar veren, halklar arasındaki kardeşliği zedeleyen her tür düşünce ve şiddet eylemi karşısında durmaya devam edeceğiz. Daha fazla ölmek de öldürmek de çıkmaz sokaktır. Bu toprakların ihtiyacı olan kardeşlik ve bir arada yaşamı kararlılıkla savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

***

erdogan-il-kongresinde-acikladi-operasyonla-almak-istedik-842024-1.

İyi Parti’den kritik sorular

HDP ve CHP’nin ardından İyi Parti de yaşanan ölümlerin araştırılmasını talep etti. İyi Parti Milletvekili Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde, “Gara harekatının bir amacının, ‘teröristler tarafından kaçırılan vatandaşlarımız ile ilgili istihbaratı teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak’ olduğunu açıkladınız. Harekatı tam teyit sağlamadan mı başlattınız?” diye sordu.

Operasyonun, “nokta tarzı rehine kurtarma operasyonu” şeklinde yapılması gerektiğini ancak bu şekilde gerçekleştirilmediğini bildiren Çıray, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Hava Kuvvetleri’nin müdahalesinin çıkaracağı gürültünün mağaradaki PKK teröristlerini uyaracağını hiç düşünmediniz mi? Harekatın başladığını ifade ettiğiniz 10 Şubat’ta Sayın Erdoğan Türk milletine bir müjde vereceğini vaat etmiş, ancak bir müjde açıklaması yapılmamıştır. Söz konusu müjdenin Pençe Kartal 2 Harekatı ile bir ilgisi var mıdır? Mağarada bulduğunuz asker ve memur şehitlerimiz için neden ‘Sivil Vatandaşlar’ ifadesini kullandınız?”

***

ABD ve İran’dan kınama açıklaması

Gara’daki ölümlere uluslararası tepkiler de gelmeye devam ediyor. Son olarak İran ve ABD konu ile ilgili açıklamalar yayımladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı açıklamada, “Terör saldırısında Türk vatandaşı sivillerin öldürülmesini kınıyoruz. Bölgemizin bundan fazla şiddete tahammülü yok. Daha fazla şiddete ve menfur terörizme şahit olmamayı umuyoruz” dedi. ABD tarafından yapılan açıklamada ise “ABD Dışişleri’nden Gara’daki ölümlere ilişkin yapılan açıklamada, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve son çatışmada yaşamını yitirenlerin ailelerine de taziyelerimizi iletiyoruz. Eğer, Türk sivillerin ölümünün, terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirildiği haberleri doğrulanırsa, bunu olabilecek en güçlü şekilde kınıyoruz” denildi.

***

718 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Gara operasyonunun tartışmaları sürerken HDP’lilere dönük polis operasyonunun başlatıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından 40 ilde başlatıldığı ifade edilen “terör operasyonlarında” yüzlerce kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Toplamda 718 kişinin gözaltına alındığı ve aralarında HDP’li il ve ilçe başkanlarının olduğu da kaydedildi.

***

CHP’den tepki: Defalarca bilgi istedik

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise kaçırılan kamu görevlilerini birçok kez TBMM gündemine taşıdıklarını ancak iktidardan yanıt alamadıklarını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaçırılan görevlilerin aileleri ile de görüştüğünü anımsatan Öztrak, şunları söyledi: “Terör örgütünün rehin aldığı kamu görevlilerimizin durumunu TBMM gündemine defalarca taşıdık. Ailelerin sıkıntı, beklenti ve şikayetlerini, genel başkanımız dönemin başbakanına aktardı. Arkadaşlarımız kaçırılanların aileleriyle beraber TBMM’de basın toplantıları yaptı. Terör örgütünün kaçırdığı kamu görevlilerinin akıbetini, yurttaşlarımızı sağ salim evlerine döndürmek için, Erdoğan’ın şahsım hükümetinin neler yaptığını hep öğrenmeye çalıştık ve dün, insanı kahreden o acı haberle sarsıldık. Bu konuda kamuoyunun bir an önce aydınlatılmasını bekliyoruz.”

***

erdogan-il-kongresinde-acikladi-operasyonla-almak-istedik-842025-1.

YAŞAMINI YİTİRENLER DEFNEDİLDİ

Irak’ın Gara Bölgesi’nde PKK’lilerce katledilen 13 kişi son yolculuğuna uğurlandı. Er Sedat Sorgun, Abdurrahman Gazi Mezarlığı’na götürülerek buradaki aile kabristanında defnedildi. Uzman Çavuş Ümit Gıcır, memleketi Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Çandır Mahallesi’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Polis memuru Sedat Yabalak’ın cenazesi, memleketi Mersin’in Bozyazı ilçesinde düzenlenen törenle toprağa verildi. Polis memuru Vedat Kaya için Şakir Nuhoğlu Cami’nde tören düzenlendi. Naaşı Selen Kışlası Şehitliği’nde defnedildi. Türkiye’ye getirilerek kimlik tespiti yapılan Aydın Köse, Malatya Adli Tıp Kurumu’nda yapılan işlemlerin ardından yakınları tarafından teslim alınarak Adıyaman’ın Kahta ilçesine getirildi. Bingöl İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Süleyman Sungur’un cenazesi, Şeyh Süleyman Mezarlığı’nda toprağa verildi. Jandarma Uzman Çavuş Mevlüt Kahveci’nin cenazesi, memleketi Eskişehir’de defnedildi.