AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Görüşme 1 saat sürdü. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in, Rusya'nın taleplerinin kabul edilmesi halinde askeri harekatın sonlandırılacağını söylediği aktarıldı. Erdoğan ise “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısı yaptı.

Erdoğan ile Putin görüştü: "Operasyonun bitmesi için Rusya'nın taleplerinin kabul edilmesi gerek"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşeceğini belirtmişti.

İbrahim Kalın, Erdoğan’ın görüşmede "Savaşı durdurun, ateşkese şans verin" mesajı vereceğini söyledi.

Bugün edinilen bilgilere göre, Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama göre görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi.

Erdoğan görüşmede, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi.

Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.

Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

PUTİN: DİYALOĞA HAZIRIZ

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre de Putin, görüşmede Erdoğan’a "operasyonun ancak Kiev’in askeri eylemlerine son vermesi ve Rusya’nın taleplerini kabul etmesi halinde duracağını" söyledi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığı açıklamada “Vladimir Putin, Donbas’ı korumaya yönelik özel askeri operasyonun gidişatı hakkında bilgi verdi, bu konudaki temel yaklaşımları ve değerlendirmelerini özetledi ve belirlenen ana amaç ve hedefleri detaylı biçimde aktardı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, “Putin operasyonun planlandığı şekilde ilerlediğini, krizin çözümü için Ukrayna yönetimi ve yabancı partnerlerle diyaloga hazır olduklarını” söyledi.

Kremlin’in ifadesine göre Erdoğan, “bazı Batılı ülkelerde hız kazanan, Rus kültürü ve kültür figürlerine ilişkin ayrımcı kampanyaya yönelik eleştirel bir değerlendirmede bulundu.”

Putin Rus tarafının çatışma bölgelerindeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gerekli tüm desteği sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.