Erdoğan'ın '2019 başı bitecek' dediği AKM için Bakan Ersoy'dan açıklama

BURAK ABATAY - @abatayburak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıkılırken "Sözünü aldım, 2019'un ilk çeyreğinde bitecek" dediği İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, henüz ihale sürecinin başlamadığını duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen'in yazılı soru önergesini cevaplayan Kültür Bakanı Ersoy, AKM için ihale sürecinin henüz başlamadığını, 2019 Şubat ayı içerisinde inşaatın başlatılacağını söyledi.

CHP'li Antmen ise yaptığı yazılı basın açıklamasında, "AKM kapatılalı tam 10 yıl oldu. 10 yıldır İstanbul halkı başta olmak üzere vatandaşımız operadan, sanattan ve tiyatrodan mahrum bırakılıyor. Asıl bu 10 yılın hesabını kim verecek? Saraylara, uçaklara, ejder meyvelerine, yandaşlara, sözde sanatçılara, ucube yapılara para bulanlar AKM’ye mi bulamıyor? Atatürk’ün dediği gibi sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir. AKP ile Türkiye’nin hayat damarları bir bir yok oluyor" açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN PROTESTOLARI BAHANE GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktır. Ülkemizin kaybettiği bu 10 yılın hesabını kim verecek?" ifadeleri ile yıkımına karar vermişti.

GEZİ'NİN SEMBOLÜ OLMUŞTU

AKM, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası tarafından Mayıs 2008’de verilen konserden sonra restorasyon yapılacak bahanesiyle kapatılmıştı. 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları nedeniyle bu restorasyona bakanlık 70 milyon liralık bütçe ayırırken Sabancı Holding’te 30 milyon liralık bir katkı yapacaktı. Korunacak tarihi eserler arasında yer alan AKM için dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılacağını söylemiş olmasına rağmen bir çivi bile çakılmadan yenileme çalışmaları 2013’te durduruldu. Ertuğrul Günay’dan sonraki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AKM’nin 2012 yılında tadilat işlemlerine başlatıldığını ve 2014 yılında da hizmete açılması planlandığını belirtmişti. AKM, 2013 Haziran'ında Gezi Direnişi'nin sembollerinden birisi olmuştu.

ERDOĞAN, 2015'TE ÖN HAZIRLIKLARIN YAPILDIĞI DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Haziran 2015 tarihinde yaptığı bir konuşmada “…Bir diğeri de AKM... AKM ile ilgili de ön hazırlıklar, proje her şey var. Daha güzeli de yapılabilir. Arkada devasa bir yer var. Oraya gerçekten dev bir opera binasını yerleştirmek suretiyle bizim sanat anlayışımız bu “bunu da görün” demek lazım. Şuandaki bina zaten depreme dayanıklı değil. O yönden sıkıntısı var, gitti gider….” demişti.

ERDOĞAN, 2019'UN İLK ÇEYREĞİNDE BİTECEK DEMİŞTİ

Tayyip Erdoğan AKM yıkılırken "Sözünü aldım, 2019'un ilk çeyreğinde bitecek. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktır. Ülkemizin kaybettiği bu 10 yılın hesabını kim verecek?" ifadelerini kullanmıştı.