AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni sosyal konut projesine ilişkin CHP'den ilk tepki geldi. CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, projeye ilişkin "Dağ fare doğurdu" dedi ve ekledi: "Bunlar, en alt açıklanan fiyatlar. 240 ayın sonunda bu fiyatlar kaç lira olacaktır? Alan kişinin cebinden kaç lira çıkacaktır?"

Erdoğan'ın açıkladığı sosyal konut projesine CHP'den ilk tepki: Dağ fare doğurdu

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni sosyal konut projesine ilişkin, “Adeta dağ fare doğurdu" yorumunu yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sosyal konut projesinin tanıtım töreninde projenin detaylarını açıkladı.

Erdoğan “Vatandaşlar toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara 2280 liradan taksitlerle 240 ay vade ile sahip olacak. Toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecektir” dedi. Erdoğan'ın aktardığına göre, konut projesine başvurularda İstanbul'da hane geliri 18 bin lira, diğer illerde ise 16 bin lira sınırında olacak.

Erdoğan ayrıca “İlk etap konutlarımızdan 50 bini İstanbul, 18 bini Ankara 12500, İzmir, 10 bin Gaziantep, 8650 Bursa, 7500 Konya, 4500 Kayseri'de inşa edilecek” ifadelerini kullandı.

"İHALELERİ NASIL GERÇEKLEŞTİRECEKLER?"

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, ayrıntılarını Erdoğan’ın duyurduğu yeni sosyal konut projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ANKA'ya konuşan Karasu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uzun süredir reklamını yapmış olduğu sosyal konut projesi, bugün Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Adeta dağ fare doğurdu. 2 yıl içerisinde 250 bin konut yapacaklarını ifade ediyorlar. Bu inşaat maliyetleri ile müteahhitlerin her gün teminat mektubu yaktığı, işleri yarım bıraktığı bir dönemde öncelikle bu ihaleleri nasıl gerçekleştirecekler?" ifadelerini kullandı.

"BU FİYATLARA YAPTIRMA ŞANSLARI BULUNMUYOR"

Karasu, şöyle devam etti: "İnşaat maliyetlerini düşürmedikleri müddetçe bu fiyatlara yaptırma şansları bulunmuyor. Vatandaşa satacakları fiyatlar noktasında da açıklama yaptılar. 2 artı 1 daire için 2 bin 280, 3 artı 1 daire için 3 bin 187 TL’den başlayan fiyatlardan bahsettiler. Bunlar, en alt açıklanan fiyatlar. 240 ayın sonunda bu fiyatlar kaç lira olacaktır? Alan kişinin cebinden kaç lira çıkacaktır?"

"Size bir örnek vermek istiyorum; 2018’in temmuz ayında TOKİ’den sosyal konut alan bir vatandaşımız bin 630 TL öder iken 4 yıl sonunda şu anda taksitler 2 bin 930 lira olmuştur" diyen Karasu, şunları söyledi: "TOKİ’nin fiyatlandırması memur maaş zammına endekslidir. Ayrıca bu sosyal konutları alan vatandaşlarımızın, sözleşmelerini imzaladıktan sonra ödemelerine başlayacakları ifade edildi. Aynı anda hem kira hem de sosyal konut taksiti ödeyecekler.”