Erdoğan’ın açıklamalarına göre ağız değiştiren yandaş medya Erdoğan ile Prens Selman’ın görüşmesini swap müjdesi diyerek duyurdu. Söz konusu haber, “Ambargo kalkıyor, SWAP geliyor” başlığıyla servis edildi.

Erdoğan’ın açıklamalarıyla ağız değiştiren yandaş medya ‘müjdeyi’ verdi
Erdoğan-Selman görüşmesinin ardından Suudi Arabistan resmi medyasının servis ettiği fotoğraf

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’de katledilmesine ilişkin dava dosyasının öldürülmesinden sorumlu tutulan Suudi Arabistan’a devredilmesinin ardından Ankara-Riyad hattında ilişkileri rayına soktu.

İlk açıklamalarda Kaşıkçı cinayetinin yanı sıra, 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan ve ‘terör örgütlerinin finansörü’ diyerek eleştirilen Suudi Arabistan’la yeniden normale dönülüyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu normalleşme adımlarını ekonomik çıkarlar doğrultusunda attığı belirtilirken, iktidarın tepkilerine göre sık sık ağız değiştiren yandaş medya da yeni bir söylem geliştirildi.

İktidara yakın bu medyalardan Türkiye gazetesi, Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman görüşmesini ‘swap müjdesi’ olarak sundu; haberlerini, “Ambargo kalkıyor, SWAP geliyor” başlığıyla servis etti.

AMAÇ 'TAM NORMALLEŞME'

Erdoğan'ın, Selman ile önceki gün Saray’da yaptığı görüşmenin detaylarını iktidara yakın Türkiye gazetesi yazdı. Habere göre, Selman ile Erdoğan görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri, bu ülkenin Türkiye’ye uyguladığı örtülü ihracat ambargosu oldu. Ambargonun yakın bir zamanda kaldırılacağı belirtildi.

Ziyaretin amacının ‘tam normalleşme’ sürecinin başlatılması olduğuna dikkat çeken Saray kaynakları “Son yıllardaki krizin aşılması yolunda önemli adımlar atıldı. Tam normalleşme sürecine giriş yapıldı diyebiliriz.

Bundan sonra amaç son yıllarda yaşanan krizden önceki döneme geçiş sağlamak. Bunun için temaslar sıklaşacak. Ziyaretlerimiz artacak” ifadelerini kullandı.

SWAP ADIMLARI ATILIYOR

Görüşmede, ekonomik alanda yapılacak yeni anlaşmalar da gündeme geldi. Türkiye’ye yönelik yatırımların artırılmasına konusunda mutabık kalındı. İki ülke arasında bir swap anlaşması olup olmayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyordu.

Görüşmede bu adımın da ilerleyen günlerde atılmasına karar verildiği öğrenildi.