AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı İsmail Cesur, büyükelçiliklerin 18 Ekim’de yapılan açıklamaya dair yayımladığı mesajda Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit edeceğini duyurmasının ardından "Erdoğan'ın diplomatik zaferi" yorumunu yaptı. Cesur, söz konusu paylaşımını kısa süre sonra sildi.

Erdoğan'ın danışmanı 'diplomatik zafer' paylaşımını sildi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından İsmail Cesur, on ülkenin büyükelçiliklerinin 'Osman Kavala' bildirisiyle ilgili 'Viyana Sözleşmesi'nin 41’nci maddesine riayet edeceğini duyurmalarının ardından sosyal medya hesabından ilginç bir paylaşımda bulundu.

Dünkü paylaşımında gelişmeyi "Erdoğan'ın diplomatik zaferi" olarak niteleyen Cesur, "Ağlayarak günlüğünüze yazabilirsiniz. Tabii günlüğünüzde yer kaldıysa" ifadelerini kullandı.

Danışman İsmail Cesur, söz konusu paylaşımını kısa süre sonra sildi.

erdogan-in-danismani-diplomatik-zafer-paylasimini-sildi-936391-1.

NE OLMUŞTU?

18 Ekim’de Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşılmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

"Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz."

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, 'büyükelçilerin uyarıldığı' belirtilmişti.

21 Ekim’de 10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, "Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" demişti.

Erdoğan, büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı’na talimat verdiğini açıklamıştı.

10 ülkenin büyükelçilikleri 18 Ekim’de yapılan açıklamaya dair Twitter’dan mesaj yayımlamıştı. Mesajda diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit edeceği bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Osman Kavala'ya yönelik açıklamanın Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu söylemişti.