HKP, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB belediye başkanlığı döneminde sunmuş olması gereken üniversite diploması hakkında bilgi almak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) başvurdu.

Erdoğan’ın diploması için bu kez İBB’ye başvuru yapıldı

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları tarafından İBB’ye bugün verilen dilekçede, “Bildiğimiz gibi şu an Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Recep Tayyip Erdoğan 1994 ve 1998 yılları arasında İBB Başkanlığı görevini yürütmüştür. Ancak sonraki yıllarda Başbakanlık görevi de yürüten Erdoğan’ın diplomaları Cumhurbaşkanlığı gündeme geldiğinden beri tartışmalıdır” denildi. Dilekçede, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Anayasa’nın 101. maddesinde yer alan “yükseköğrenim yapmış” olma şartı da anımsatıldı.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde YSK’ya ibraz ettiği diplomanın tartışmalı olduğu savunulan dilekçede, “Ortalıkta birden fazla diploma dolaşmaktadır. Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 yıllık bir yükseköğrenim diplomasına sahip olmadığı, hatta elinde olan tek diplomanın İmam Hatip Lisesi diploması olduğu dile getirilmektedir. Yani tartışılan sadece üniversite diploması değil, lise diplomasıdır da aynı zamanda” denildi.

“Erdoğan’ın Yükseköğrenim diplomasının sahte olduğu Türkiye Noterler Birliği Disiplin Kurulu’nun kararıyla sabitlendiği” ifade edilen dilekçede, “Bu kararla; notere diploma aslı olmadan onay işlemi yaptırılarak, sahte bir evraka resmiyet kazandırıldığı ortaya çıkmıştır” denildi.

“DİPLOMASININ KAMUOYUYLA PAYLAŞILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Bilgi Edinme Kanunu’nun 4, 5, 11, 29’uncu maddelerine yer verilen dilekçe şöyle:

“Bu nedenle Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde belediyenizin arşivinde bulunması gereken Recep Tayyip Erdoğan’ın yükseköğrenim diplomasının tarafımızla ve/veya kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Böyle bir diplomanın bulunmadığının tespiti halindeyse, bu durumun tarafımızla ve/veya kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz.

“ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ KAPSAMINDA DEĞİLDİR”

İşte tam da bu yasanın tarif ettiği demokratik ve şeffaf bir yönetimin olabilmesi için, Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir kurumun başındaki kişinin bu görevi yürütmek için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı bilgisinin edinilmesi, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması tüm ülke için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle bu konuda tüm kamuoyunun bilgilenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Nitekim bu konu tüm ülke halkını ilgilendirdiği için de özel hayatın gizliliği kapsamında da değildir.”

“PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

İBB’ye yapılan başvurunun ardından HKP İstanbul İl Yönetimi adına açıklama yapan Doğan Zafer Çıngı şunları söyledi:

“HKP olarak Tayyip Erdoğan’ın diploma meselesinin peşini bırakmıyoruz. Bilindiği üzere uzun yıllardır gündemi meşgul etmekte olan bu sorun için HKP olarak daha öncesinde de birçok başvuru yapmış ve Tayyip Erdoğan’ın diploma örneğinin kamuoyu ile paylaşılmasını istemiştik. En son yaptığımız başvurumuzda ise Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğu iddia edilen Eyüp Lisesi’nden 'Lise diploması' örneğini istemiştik ancak Eyüp Lisesi sorularımızı cevapsız bırakmıştı. Bunun üzerine Lise yöneticilerine de ayrı bir suç duyurusunda bulunmuştuk. Bununla da kalmayıp yine Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğu iddia edilen Yüksekokulu olan Marmara Üniversitesi'ne de başvurup Yüksekokul diplomasının kamuoyu ile paylaşılmasını istedik. Ancak bugüne kadar bu başvurumuza bir cevap verilmiş değildir.

Bugün ise artık bu konunun daha fazla gündemi meşgul etmemesi, şeffaf bir şekilde sonuçlanması açısından Tayyip Erdoğan’ın 1994 ve 1998 yılları arasında Başkanlığını yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anki yönetiminden Tayyip Erdoğan’ın Başkanlık yaptığı dönem içerisinde sunmuş olması gereken diplomasının örneğini hem partimizle hem de kamuoyuyla paylaşmasını istedik. Yaptığımız bu başvurunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Diplomasız bir şekilde Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişinin ise peşini bırakmayacağız."

(ANKA)