Gemi ve Yat ihracatında üst üste 3. yıl şampiyon olan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin...

DERVİŞ CEMAL

Gemi ve Yat ihracatında üst üste 3. yıl şampiyon olan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği ihracat Şampiyonları Ödül Töreni’nde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın elinden ödüllendirilen Med-Marine Holding dört aydır çalışanlarının ücretlerinin vermezken tasarruf bahanesiyle birçok çalışanının işine ise son verdi.
Ankara Rixos otelde 28 Mayıs tarihinde düzenlenen ödül töreninde Başbakan Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Med-Marine Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Şen şirketinin ihracat oranıyla övünürken, düşük ücretlerle çalıştırdığı personeline ise ücretlerini ödemediği gibi bu duruma itiraz edenlerin geleceğiyle oynuyor.


FATURA ÇALIŞANLARA!
Med Marin, mali problemleri nedeniyle bünyesinde çalışan Kılavuz Kaptan, romorkör kaptanı, palamar personeli ve Darıca pilot istasyonunda görevli (Aşçı, kamarot, şöför, gözcü) personeline yaklaşık iki senedir maaş ve ikramiye ödemelerinde güçlük çıkarıyor.


ilk olarak, yılda iki defa alınan ikramiyeler gecikmeye başladı. Borcu veya acil ödemesi olan kılavuz kaptanlar bu durum karşısında defalarca dilekçe yazarak hakları olan ikramiyelerini istemelerine karşın şirket tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış aksine gecikmeler altı ayı geçmiştir. Temmuz 2011 ve Ocak 2012 ikramiyelerinin yalnızca 2/10'u yatırmış durumda.


Benzer durum maaşlar için de geçerli. Başlangıçta 15 gün ile başlayan gecikmeler, zamanla bir, iki ve son olarak üç ay geriden gelmeye başlamıştır. 1 Haziran’da personelin sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilirken, son olarak mart ayının yarım maaşı yatırılmış.


Şu anda alınamayan 2.5 aylık maaş ve 2 ikramiyenin 8/10'u olmak üzere her bir çalışanın 20 bin doların üzerinde alacağı bulunmakta.


KOVULAN KAPTANLAR İÇİN DAYANIŞMA
Şirket çalışanlarının defalarca operasyon müdürü ve şirket sahibi R.Hakan ŞEN ile görüşerek durumun vahametini anlatmasına rağmen, mevcut durum daha da kötüleşir. Son bir ay içerisinde çalışanların kovulmasına kadar olan süreçte şirkete iki adet noterden ihtarname çekilir. ikinci ihtarnamede verilen süre içerisinde alacakların ödenmemesi durumunda, icra'ya gidileceği ve durumun Çalışma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, İzmit liman başkanlığına bildirileceği belirtilir. Bu süreçte şirketten hiç kimse işçilerle irtibata geçmemiş, buna karşın 1 Haziran itibariyle 3 çalışanın hizmet akdine son verilir.


Hak arama mücadelesi için beraber yola koyulan 22 Kılavuz kaptandan üçünün işten atılması üzerine, geri kalan 19 Kılavuz Kaptan aynı gün, bu harekete tepki olarak sözleşmelerini tek taraflı fesh ederek, şirketle olan ilişkisine son verir.


İŞ YÜKÜ DİĞER KAPTANLARIN SIRTINA
22 Kılavuz kaptanın Med-Marine Kılavuzluk şirketinden ayrılmasının ardından, geride 9 Med-Marine Kılavuz kaptanı çalışmaya devam ediyor. Kaptan ihtiyacı ise kalan 9 Med-Marine Kılavuz Kaptanı ve diğer ortak 30 Dekaş Kılavuz kaptanı tarafından giderilmeye çalışılıyor. Bu durum kalan kılavuz kaptanların iki kat fazla çalışmasını gerektirmekte olup, Türkiye’nin en fazla trafiğine sahip İzmit körfezi için büyük tehlike yaratmakta.