Erdoğan’ın Gezi hakaretleri  ‘değerlendirilemez’ bulundu

RABİA YILMAZ

Anayasa Mahkemesi (AYM), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi Direnişi’ne katılanlara yönelik sarf ettiği, ‘vandal’, ‘barbar’, ‘çapulcu’, ‘kemirgen’, ‘ajan’ ve ‘hain’ gibi hakaretlere ilişkin yapılan bireysel başvuruyu reddetti.

Gezi’de ayağından yaralanan Aydın Aydoğan, Erdoğan’ın hakaretlerini AYM’ye taşımıştı. Aydoğan, AYM’ye yaptığı başvuruda, Erdoğan’ın ifadelerini Türk Dil Kurumu’nun (TDK) ‘hakaret’ olarak kabul ettiğinin altını çizmiş ve ‘adli yargılanma hakkının ihlal edildiğini’ kaydetmişti.

‘İhlal protokoller kapsamında değil’
Başvuru ‘değerlendirilemez’ bulan AYM’nin kararında ise şu ifadelere yer verildi: “Başvuruda ihlal edildiği ileri sürülen hakkın Anayasa ve Sözleşme ile Türkiye’nin taraf olduğu ek protokollerin ortak koruma alanına girmediği anlaşılmaktadır. Açıklanan gerekçelerle başvurunun, maddi ve madeni varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiği iddiasının başvuru yollarının tüketilmemesi, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna, adli yardım talebi kabul edilen başvurucunun yargılama giderlerini ödemekten tamamen muaf tutulmasına kesin olarak karar verildi.”

Kararı AİHM’e taşıyacak
AYM’nin kararına tepki gösteren Aydoğan, “Bu karar aslında yasaların ve kanunların kişilerin tekeli altında olduğunun ispatı niteliğindedir. Yüksek mahkemenin bu kararını AİHM’e götüreceğiz” diye konuştu.