Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınan eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Semih Tümen, Türk Lirası'ndaki değer kaybına yönelik yaptığı açıklamada tepki gösterdi. Tümen, eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın paylaşımını da alıntılayarak, "Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deney bir an önce terk edilmeli" dedi.

Erdoğan'ın görevden aldığı Semih Tümen: Bu irrasyonel deney bir an önce terk edilmeli

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 14 Ekim’de TCMB Başkan Yardımcılığı görevinden alınan Prof. Dr. Semih Tümen, ekonomide izlenen politikayı eleştirdi.

Erdoğan'ın dün akşamki kur ve faiz açıklaması sonrasında yükselişe geçen dolar/TL, bugün 12,48 ile rekor tazeledi. Avroda 14,06 seviyesi aşıldı.

Faiz politikası ve TL'deki sert değer kaybına ilişkin çağrıda bulunan Semih Tümen, "Bu irrasyonel deneyi terk edin" diyerek isyan etti.

Tümen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın paylaşımını da alıntılayarak şunları kaydetti:

"Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deneyi bir an önce terkedip Türk lirasının değerini koruyacak, Türk halkının refahını gözetecek kaliteli politikalara bir an önce dönmemiz gerekiyor."

20 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınan ve sonrasında hiçbir açıklama yapmayan eski Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'dan 19 Eylül’de dikkat çeken bir çıkış gelmişti.

Ağbal, Twitter hesabından, TCMB Başkanı olduğu dönemde kaleme aldığı ve 5 Mart 2021 tarihinde bankanın blog sitesinde yayımlanan yazısının linkini paylaşmıştı.

Ağbal, yazısında şunları kaydetmişti:

“2021 yılı sonunda enflasyonun yüzde 9,4 seviyesine düşmesini hedefliyoruz. Ocak ayında sıkı parasal duruşumuzu korurken bu duruşun uzun bir müddet sürdürüleceğini ve gerekirse ilave faiz artışı yapılabileceğini belirterek sözle yönlendirmede bulunduk. Bu süreçte yaptığımız açıklamalarda ise mevcut enflasyon riskleri karşısında bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamızın mümkün görünmediğini belirterek sözle yönlendirmemizi belirgin bir şekilde güçlendirdik.”