İsveç Yüksek Mahkemesi'nin Türkiye'nin, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili iade talebini reddetmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, talebin reddedilmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu ve İsveç'ten 'somut adım' beklediklerini söyledi.

Erdoğan'ın iade talebi reddedilmişti: Ankara'dan Bülent Keneş tepkisi
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sveç Yüksek Mahkemesi'nin Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesine ilişkin ret kararı vermesini 'olumsuz bir karar' olarak değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Bülent Keneş’in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz İsveç ve Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz, somut adımlar görmek istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Gambiya makamları ile her zaman yakın temas içinde olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, basın toplantısında şu değerlendirmeleri yaptı:

"İki ülke arasında kardeşlik duyguları her geçen gün daha da gelişiyor. Afrika kıtasına verdiğimiz önem herkes tarafından biliniyor. Türkiye, Afrika Birliği’nin stratejik ortaklarından biridir. THY, 62 noktaya uçuş gerçekleştiriyor, ticaretimizin yanında yatırımlarımız da aynı zamanda artıyor. 48 ülke ile ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmamız var. Afrika kıtasında Türk şirketlerinin 1796 projeyi de gerçekleştirdiğini söylemek isterim. Afrika kıtasında ülkeler ve örgütlerle ilişkileri geliştirirken Gambiya ile özel ilişkilerimizin olduğunu söylemek isterim. Ticaret hacmimiz ilişkilerimizin gerçek seviyesini yansıtmıyor, yatırım ve ticareti arttırmak istiyoruz. Kalkınma ve insani yardımlarımızı devam ettiriyoruz. Askeri konularda da köklü ilişkilerimiz var. FETÖ ile mücadelemizde bize ilk desteği veren Gambiya oldu, FETÖ okullarını kapatanlar ilk onlar oldu. Gambiya’dan Türkiye’ye tedavi için geleceklerin kontenjanlarını artırdık; 15’ti, bunu 2’ye katladık, 30 kardeşimiz gelip Türkiye’de tedavilerini görebilecek."

"İSVEÇ'TEN SOMUT ADIM BEKLİYORUZ"

Çavuşoğlu, ortak açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, FETÖ soruşturması şüphelisi Bülent Keneş'in iadesinin İsveç tarafından reddedilmesiyle ilgili soru üzerine, kararın Ankara için 'çok olumsuz bir gelişme' olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı'nın perşembe günü Ankara'ya gelceğini ve düzenleyecekleri basın toplantısında son gelişmelerle ilgili bilgi vereceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği gündeme geldiğinden bu yana söylenecek sözler söylendi. Bununla birlikte ahitname ve üçlü muhtıra imzaladın. Herkes bu belgeye göre yükümlülüklerini yerine getirecek. Türkiye’nin talepleri gayet açık. Yeni hükümetin gelmesiyle birlikte İsveç tarafından olumlu mesajlar geldi, ziyaretler gerçekleştirildi, sayın başbakanın da ülkemize ziyareti bu anlamda son derece faydalı oldu. Finlandiya’dan da bazı açıklamalar oldu ve yasal değişiklikler gerçekleştirildi. Bunlardan bazıları yılbaşından sonra yürürlüğe girecek. Sonuçta, söylenecekler söylendi, bundan sonra somut adım atmak gerekiyor.

"ÖNEMLİ OLAN KİMİN KARAR VERECEĞİ DEĞİL, BEKLENTİLERİMİZİN KARŞILANMASI"

Bülent Keneş’in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz İsveç ve Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz, somut adımlar görmek istiyoruz. Bu belgede de FETÖ net şekilde yer alıyor. Sadece PKK/YPG/PYD değil, FETÖ de yer alıyor. Bu darbecilerin oradaki mensuplarının Türkiye’ye iade edilmesi gerekiyor. Son kararın bakanlar kurulu tarafından verileceğini söyleyenler de var. Önemli olan kimin karar vereceği değil, bizim beklentilerimizin karşılanması. PKK mensubu kişiler de var iadesinin istendiği. 1 kişiyi iade ettiler, o bizim listemizde yoktu. '1 kişiyi iade ettik, bu işi kapatalım' gibi beklentileri varsa bu gerçekçi bir beklenti değildir. İsveç Dışişleri Bakanı da perşembe günü Ankara’ya geliyor, orada da son gelişmeler hakkında basın toplantısında sizlere de anlatma imkanımız olacak."

ERDOĞAN İADESİNİ İSTEMİŞTİ

Son olarak İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın Ankara ziyareti sırasında konuşan Erdoğan, yaptığı açıklamada isim vererek Bülent Keneş'in iadesini istemişti. Erdoğan, "FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan Bülent Keneş’in, bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor" demişti.

BÜLENT KENEŞ KİMDİR?

Bülent Keneş, Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde Twitter'daki mesajlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile10 Ekim 2015’te tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Keneş, avukatlarının yaptığı itiraz üzerine 4 gün sonra tahliye edildi.

Keneş, 4 Aralık 2015'te Today's Zaman Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa etti.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Keneş hakkında 18 Ekim 2016'da ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan yakalama kararı çıkarıldı.

(DHA)