İsveç'te Yargıtay Başkanı Eka, Türkiye'nin iadesini istediği kişiler arasında bulunan 19 kişinin daha önce yargılandığını ve karara bağlanmış davaları yeniden gözden geçirmeyeceklerini açıkladı. NATO Zirvesi öncesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü muhtıra imzalanmış ve Ankara, bu ülkelerin NATO'ya katılımına dair vetosunu kaldıracağını bildirmişti. Türkiye'nin bu ülkelerin İttifak'a kabul edilmesine dair koşullarından biri de İsveç ve Finlandiya'nın istenen kişileri Türkiye'ye iade etmesi yönünde.

Erdoğan'ın İsveç listesindeki 19 kişi daha önce yargılanmış: İade edilecekler mi?
Fotoğraf: AA

İsveç'te Yargıtay Başkanı Anders Eka, Türkiye'nin iadesini istediği kişiler arasında bulunan 19 kişinin daha önce yargılandığını, karara bağlanmış iade davalarını yeniden gözden geçirmeyeceklerini söyledi.

Euronews'te yer alan habere göre, İsveç merkezli Dagens Nyheter gazetesine konuşan İsveç Yargıtay Başkanı Anders Eka, "Daha önce karara bağlanmış davaları oturup tekrar inceleyemeyiz. Bizim görevimiz herhangi bir engel olup olmadığını kontrol etmek" ifadelerini kullandı.

Ankara'nın "terörist" olarak gördüğü 19 kişinin iadesi daha önce İsveç mahkemesi tarafından reddedilmişti.

ANDERSSON, ERDOĞAN'IN '73 TERÖRİST İADE EDİLECEK' AÇIKLAMASINA İLİŞKİN KONUŞMADI

Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta sona eren NATO Zirvesi'nde İsveç'in üyeliği için Türkiye'ye "73 teröristin iadesi konusunda söz verdiğine" ilişkin ifadelerini İsveç Başbakanı Magdalena Andersson yalanlamayı reddetti.

Andersson, İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylığı üzerindeki Türk vetosunun kaldırılması için Ankara'ya verildiği belirtilen ve ülke kamuoyunda tepki toplayan taahhüt konusundaki gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bıraktı. "Sekiz yıldır bakanlık görevlerinde bulunuyorum ve müzakere masasında konuşulanlar hakkında hiç konuşmadım" diyen Andersson, "Bu beni şu anda biraz zor bir duruma sokuyor" diye ekledi.