Fethiye’nin Göcek Mahallesi’nde özel çevre koruma bölgesine ‘iskele alanı’ yapılması planlanıyor. Fethiye Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, “Bu planın kesinleşmesi durumunda telafisi mümkün olmayan hasarlar olacak” dendi

Erdoğan'ın kararıyla özel çevre koruma bölgesine iskele!

Aycan Karadağ

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Muğla’nın Fethiye ilçesi Göcek Mahallesi’nde özel çevre koruma bölgesine ‘iskele alanı’ yapılması planı, doğa hakları savunucularının tepkilerine neden oldu. TMMOB Mimarlar Odası Fethiye Şubesi de karara itirazda bulundu. Uygulamanın gerçekleşmesi halinde kara ve deniz ekosistemlerinde geri dönülmez tahribatlar olacağının ifade edildiği açıklamada, “Uygulama İmar Planlarının; ‘kıyı kenar çizgisi’ bilgileri ve onayları bulunmuyor. Deniz dolgusu yapılacak kısmında antik Kalimche Harabelerine yönelik tespit ve tescil işlemleri devam ediyor. Arkeolojik Sit Alanları konusunda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırılık oluşturan bu planın kesinleşmesi ve uygulamaya konulması durumunda telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olacak” dendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Göcek Körfezi’nde yaklaşık 3 bin Yat Bağlama Kapasiteli Yat Limanı, Yat Bağlama İskeleleri ve Çekek Alanları bulunuyor. Göcek Körfezinin taşıma kapasitesinin üzerinde olan bu sayı, özellikle turizmin yoğun olduğu yaz aylarında daha da artıyor. İtirazımıza konu imar planı ile getirilmesi planlanan yeni kullanımlar bu sayının daha da artmasına neden olacak, hem kara hem de deniz trafiğini kilitleyecek.

Hasarların telafisi olmayacak

Askıya çıkan planlama alanında, prefabrik bir Gümrük Binası ve iskelesi mevcut. Büyük teknelerin yanaşmasına imkân vermeyen deniz tabanı nedeniyle mevcut yer işlevsel değil ve verimli çalışamıyor. Belirtilen alanda yapılacak dolgu ve yapısal alanlar hem deniz ekosistemini olumsuz etkileyecek. Hem tescil ve tespit işlemleri devam eden arkeolojik sit alanında telafisi mümkün olmayan kayıplara neden olacak hem de kentin turizm merkezinde güvenlik gerekçesiyle bölünmüş, sınırlandırılmış bir alan yaratacak. Bu ise deniz turizmiyle bütünleşen ve marka haline gelen Göcek’in görsel değerlerini olumsuz yönde etkileyecek ve mevcut kullanımların akışını olumsuz etkileyecek.”