Erdoğan’ın kefil olduğu El Beşir adaletin kıskacında

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın soykırım işlemediğini söylediği ve adeta kefil olduğu Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir bu kez savaş suçlarından dolayı tutuklanabilir.

Güney Afrika, Afrika Birliği zirvesine katılmak için Johannesburg'a gelen El Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çağrısı üzerine ülkeden çıkışını yasakladı.

Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlanan El Beşir’in, hakkında başvuru yapılan mahkeme kararını açıklayana dek Güney Afrika'dan ayrılamayacağı belirtiliyor.

UCM bir açıklama yaparak Güney Afrika hükümetinden El Beşir'in tutuklanması için "elinden gelen her şeyi yapmasını" istemişti. El Beşir, ülkeye varışında ise Güney Afrikalı yetkililer tarafından karşılanmıştı.

Ancak Afrika Birliği ve UCM arasında özellikle savaş suçlarına ilişkin bazı ihtilaflar sürüyor. Afrika Birliği, UCM’den daha önce iktidarda olan liderlerin tutuklanması için çağrı yapmamasını istemişti. Ancak Güney Afrika’nın, UCM üyesi olarak El Beşir’i tutuklama zorunluluğu bulunuyor.

Erdoğan’ın bundan altı yıl önce El Beşir ile ilgili yaptığı “Gazze’de bin 500 insan öldürülmüş. Darfur’da böyle bir şey olsa, onun da sonuna kadar takipçisi oluruz. Ben bunu Netanyahu’yla rahat konuşamam ama Ömer Beşir’le rahatlıkla konuşurum. ‘Bu yaptığınız yanlış’ derim, bunu de yüzüne derim. Bir Müslüman soykırım yapamaz. Varsa böyle bir şey, tespit etmemek mümkün değil. Rahat rahat onu da söyleriz. ‘Böyle bir şey yapamazsın, buna hakkın yok’ deriz” ifadeleri büyük tepkiye yol açmıştı.