Erdoğan’ın Kıbrıs ziyareti Avrupa’nın radarında

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'da Kuzey Kıbrıs'a yapmayı planladığı ziyarete ilişkin olarak yeni bir açıklama yaptı. Von der Leyen, bu gezi konusunda çok hassas olduklarını belirterek, iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceklerini yineledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli ve AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile ortak basın toplantısında konuşan von der Leyen,Güney Kıbrıslı bir gazetecinin sorusuna cevaben, Erdoğan ile bir süre önce telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve planlanan ziyaret konusunda çok açık konuştuğunu dile getirdi. Leyen, "Bu ziyaretin nasıl olacağı konusunda son derece hassasız. AB'nin iki devletli çözüm yönünde hiçbir şeyi asla ve asla kabul etmeyeceğini de çok net bir şekilde ilettim. Kendisi bizim yaklaşımımızı ve tutumumuzu biliyor" dedi.

Leyen'in açılamalarına AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten yanıt geldi. Çelik şu ifadeleri kullandı: "AB iki devletli çözüme meşru bakmıyorsa, hangi çözüme meşru bakıyor. Hangi çözüme meşru baktıklarını biliyoruz. Verilen sözlerin ne olduğunu biliyoruz. Hem Türkiye hem KKTC 'evet' kampanyası yaparken Yunanistan ve Kıbrıs'ta 'hayır' kampanyası yapıldı."

Von der Leyen haziranda yaptığı bir açıklamada Erdoğan'ı Kuzey Kıbrıs ziyareti sırasında gerilimi yükseltip AB ile Ankara arasındaki ilişkileri geliştirme fırsatını riske atmaması için uyarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, geniş bir ekiple Kıbrıs'a gideceğini belirterek, "Bunlar kimin kim olduğunu hâlâ öğrenememişler. Sen Erdoğan’ın ne zamandan beri talimatla konuşma yaptığını öğrendin” diye yanıt vermişti.

***

Mustafa Akıncı’nın eski danışmanı ülkeye alınmadı

Eski Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı süresince basın danışmanı olarak görev yapan Ali Bizden’in Türkiye’ye girişinin engellendiğini duyurdu: “Ali Tek suçu benim yakın bir çalışma arkadaşım olmaktan ibaret olan Ali Bizden’e uygulanan bu antidemokratik zorba yöntemi şiddetle kınıyor, tüm toplum kesimlerimizi ve örgütlerimizi bu çirkinliğe karşı sesini yükseltmeye davet ediyorum.”
Ali Bizden de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdaşunları söyledi: “İstanbul Sabiha Gökçen’e geldim. 8 Eylül 2020’de 5 yıllık giriş yasağı konmuş. Milli güvenliğe aykırı diye bir ifade kullanıldı gerekçe olarak. Telefon ve param alınıyor. Sabah 6.20’de KKTC’ye geri gönderileceğim söylendi.”