TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu hafta Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifi görüşülecek. Genel Kurul’un gündeminde ise şirketlere yeni ayrıcalıklar getirecek ‘enerji torbası’nın maddeleri yer alıyor.

Erdoğan’ın maaş zammı Meclis gündeminde

BirGün/Ankara

TBMM’de bu hafta iki önemli düzenlemede son görüşmeler gerçekleştirilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 yılı bütçesi, Genel Kurul’da ise “enerji alanında düzenlemeler içeren torba teklif”in son maddeleri ele alınacak.

Ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulan 2021 yılı bütçe teklifinde son dört kurumun bütçe görüşmeleri bu hafta yapılacak. Bugün Ticaret Bakanlığı’nın, yarın ise Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe teklifi oylanacak.

Çarşamba günü çalışmalarına ara verecek Plan ve Bütçe Komisyonu, Perşembe günü İçişleri Bakanlığı’nın bütçesini görüşecek. Cuma günü Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifi, komisyon gündemine gelecek. Cumhurbaşkanlığı’na ait teklifte, AKP’li Tayyip Erdoğan’a üç asgari ücret tutarında zam öngörüldü. Cumhurbaşkanı’nın maaşı, 88 bin TL’ye ulaşacak. Cumhurbaşkanlığı idaresine ayrılan bütçe de 886 milyon TL arttırılarak, 4 milyar 39 milyon 453 bin TL olacak. Muhalefet, özellikle israf harcamaların kaynağı olarak gördüğü Saray’ın bütçesinin daha düşük olması gerektiğini savunuyor.

TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde ise 24 maddesi geçen hafta onaylanan “enerji torbası” yer alacak. Başta elektrik ve maden olmak üzere enerji alanında faaliyet gösteren çok sayıda şirkete yeni imtiyazlar tanıyan düzenleme, kaçak elektriğin bedelini ise en az beş yıl daha vatandaşa yükleyecek. Düzenlemenin perşembe gününe kadar yasalaşması bekleniyor.

AB VE REFORM GÜNDEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Reform” ve “AB” vurgulu açıklamaları, siyasi partilerin bu haftaki önemli gündem maddeleri arasında yer alacak. Salı ve Çarşamba günleri CHP, HDP, İyi Parti, MHP ve AKP’nin grup toplantılarında liderlerin bu konuya değinmesi bekleniyor. Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar ve ekonomide yaşanan kötü gidişat, partilerin diğer gündem maddeleri arasında yer alacak.