İzmir’de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı açılış ve mitinglere gidecek olan kişilere kamu hastanelerinde ücretsiz PCR testi yapıldığı iddia edildi.

"Erdoğan'ın mitingine gidecek kişilere ücretsiz PCR testi yapıldı" iddiası

Berkay SAĞOL

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği İzmir ziyareti öncesinde açılış ve toplantılara davet edilen kişilere ücretsiz PCR testi yapıldığı ileri sürüldü. Testlerin, Sağlık Bakanlığı’nın kılavuzuna aykırı şekilde semptom göstermeyenlere kamu hastanelerinde yapıldığı iddia edildi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ve İzmir Tabip Odası Üyesi Dr. Ergün Demir, “Kamu hastanelerinde PCR Testi yaptırmak için salgın yönetimi algoritmasına ve ayakta vaka sorgulama kılavuzuna açılışlar, AKP toplantılarına, mitinglerine katılmak da mı eklendi? Hastaneye başvuran kişilerde, ateş, öksürük ve nefes darlığı için yanıt evet ise veya nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrıları, tat ve koku alma kaybı, ishal bulgusu varsa kamu hastanelerinde PCR testi yapılmakta; eğer bu şikayetleri/semptomları yoksa kamu sağlık kuruluşlarında test yapılmamaktadır. Vatandaş kendi isteği ile PCR testi yaptırmak isterse özel sağlık kuruluşunda ücret karşılığında testi yaptırabilmektedir” dedi.

İzmir’e gelen Erdoğan'ın katılacağı etkinliklere davet edilenlere algoritmaya ve kılavuza aykırı olarak hiçbir semptom aranmaksızın tarama amaçlı olarak devlet hastanelerinde ve kamu sağlık kurumlarında Perşembe saat 01.00’ e kadar ücretsiz PCR testi yapıldığını iddia eden Dr. Kılıç ve Dr. Demir, “Peki neden salgına rağmen birçok toplantı, açılış, miting yapılmakta ve bu toplantılarda sosyal mesafeye uyulmadan ‘lebaleb’ dolu katılım övülerek adeta teşvik edilmektedir? Ayrıca 31 Mayıs 2021 tarihinde kamu sağlık hizmetleri fiyat tarifesinde yapılan güncelleme ile 1 Haziran 2021 tarihinde geçerli olmak üzere tüm işlemler, muayene, katma değer vergisi dahil olmak üzere PCR test ücreti 170 TL olarak belirlenerek revize edildi. Ancak birçok özel hastane PCR testi için halen vatandaşlardan 250 TL ve üzeri ücret talep etmeye devam etmektedir. Bu durumu engellemek adına kamu otoritesi herhangi bir denetim yapmamaktadır” ifadelerini kullandı.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, “Türkiye genelinde yaygın test yapılmasını önemsiyoruz ancak daha önceden planlanan şekilde öğretmenlere ve işçilere test yapılmadı. Geçen yıl salgın bu tip etkinliklerden sonra pik yapmıştı. İzmir’deki etkinliklere katılacak kişilere test yapıldıysa, bu kişilere geldikleri il veya ilçelerine döndüklerinde tekrar test yapılması gerekiyor” diye konuştu.