NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna ilişkin tutumunun Türkiye’nin hayati 'milli güvenlik menfaatleriyle' ilgili olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın NATO trafiği sürüyor | Stoltenberg ve Niinistö ile görüştü: Müspet yaklaşmayacağız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu ele alındı.

Erdoğan, iki isim ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını samimi şekilde desteklediğini, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik talebine dair meselenin ise söz konusu iki ülkenin Türkiye’nin hayati 'milli güvenlik menfaatleriyle' ilgili tutumları olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’NİN TALEPLERİNİ YİNELEDİ

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın ‘terörizmle mücadele’ başta olmak üzere, temel meselelerde Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını açıkça göstermedikleri sürece, bu ülkelerin NATO üyeliklerine müspet yaklaşmayacaklarını dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

STOLTENBERG: GÖRÜŞMELERİN SÜRMESİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tüm müttefiklerin güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Stoltenberg, "Tüm müttefiklerin güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiği ve bir çözüm bulunması için görüşmelerin sürmesi konusunda hemfikiriz" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN, İSVEÇ BAŞBAKANI’NA TALPELERİNİ SIRALAMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunun ele alındığı görüşmede, Erdoğan İsveç’e Ankara’nın taleplerini sıralamıştı.

Erdoğan'ın sıraladığı şartlar arasında İsveç'in Türkiye'nin tanıdığı 'terör örgütleri' ile arasına mesafe koyması ve savunma sanayisi alanında Türkiye'ye uygulanan kısıtlamaların kaldırılması yer aldı.

AA