AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira yapacaklarını açıklamasının ardından Çalışma Yaşamı Uzmanı ve BirGün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, kararın ne anlama geldiğini değerlendirdi. En düşük emekli aylığının 7.500 TL olmadığını belirten Çelik, "Eğer yasa çıkarsa 7.500 TL'den düşük aylıklar Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanacak" dedi ve ekledi: "En düşük emekli aylığının 7.500 TL yükseltilmesinin 7.500 TL'den fazla emekli aylığı alanlara bir faydası olmaz."

Erdoğan’ın seçim yatırımı: En düşük emekli aylığının artırılması ne anlama geliyor?

HABER MERKEZİ

Çalışma Yaşamı Uzmanı ve Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En düşük emekli maaşı 7 bin 500 olacak” açıklamasının sosyal medya üzerinden yorumladı.

Emekli maaş zammının ne anlama geldiğini madde madde açıklayan Çelik, emekli maaşına yönelik hamlenin seçime yönelik bir hamle olduğunu vurguladı.

Aziz Çelik, emekli aylıklarının yasayla artırılabileceğini ve bu konuda yetkinin TBMM’de olduğunu söyledi. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olmayacağını belirten Çelik, yasa çıkması durumunda 7 bin 500 liranın altındaki aylıkların Hazine tarafından 7 bin 500 liraya tamamlanacağını belirtti.

Çelik, “Emeklilerin kök aylıkları aynı kalacak. Gelecekteki zamları kök aylıkları üzerinden alacaklar, 7 bin 500 TL üzerinden değil. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL yükseltilmesinin 7 bin 500 TL'den fazla emekli aylığı alanlara bir faydası olmaz” ifadelerini kullandı.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENMELİDİR”

Emekli maaşlarına ilişkin çözüm önerisini de sunan Çelik'in açıklamaları şöyle:

1- "Emekli aylıkları yasayla artırılır. Yetki TBMM'dedir.

2- İddia edildiği gibi en düşük emekli aylığı 7.500 TL olmuyor. Eğer yasa çıkarsa 7.500 TL'den düşük aylıklar Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanacak.

3- Emeklilerin kök aylıkları aynı kalacak. Gelecekteki zamları kök aylıkları üzerinden alacaklar, 7.500 TL üzerinden değil.

4- En düşük emekli aylığının 7.500 TL yükseltilmesinin 7.500 TL'den fazla emekli aylığı alanlara bir faydası olmaz.

5- Yapılması gereken en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi ve bütün emekli aylıklarına seyyanen (aynı oranda) zamdır.

6- Emekli aylıklarının sefalet düzeyine düşmesinin sebebi. AKP Hükümetinin 2008'de çıkardığı 5510 sayılı Yasadır.

7- Seçim olmasaydı emekliye zırnık koklatmazlardı. Bu seçime giderken emekli oylarını çelme manevrasıdır. Yıllarca sefalet aylığını reva gördükleri milyonlarca emekliye 2 bin lira vererek seçimleri etkilemeye çalışıyorlar.

8- Milyonlarca emekliye reva gördüğünüz 7500 TL ile bir ay buyrun siz geçinin."