Partisinin önceki günkü toplantısında Kadıköy, Şişli gibi ilçelerde yaşayan yurttaşları hedef gösteren Erdoğan dün “Farklılıklarımızı kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlarına artık gelmemeliyiz” açıklamasında bulundu

Erdoğan’ın sözlerini Erdoğan duymasın!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) toplantısında konuştu. Filistin hakkında konuşan Erdoğan, dün “Farklılıklarımızı kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlara artık gelmemeliyiz” ifadelerinde bulundu. Erdoğan, önceki günkü grup toplantısı konuşmasında “Çankaya, Kadıköy, Şişli ve Beşiktaş’taki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesim’ demişti.

Farklılığa saygı çıkışı
“Müslümanlar olarak tarihten ders almalıyız” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Bize düşen maziden ilham alarak, çok daha aydınlık bir geleceği inşa etmektir. Bir damla petrol, bir damla kandan daha kıymetlidir mantığı ile hareket edenlerin kurduğu tuzaklara artık düşmemeliyiz. Sınırları kanla çizilmiş bu coğrafyada gönüllerimize yeni hudutlar örmemeliyiz. Farklılıklarımız kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlarına gelmemeliyiz. Senelerce batı toplumlarını esir alan, Avrupa’da çok büyük katliamlara sebep olan ve 1. Dünya savaşı ile coğrafyamıza zerk edilen hastalıkların başında ırkçılık ve mezhepçilik bulunuyor. Mezhepçilik, bugün bir çok yerde İslam toplumlarını içeriden zayıflatan, dış müdahalelere açık hale getiren en büyük sorun. Kişinin meşrebini dininin önüne koyması, mezhebini dinleştirmesi olarak tezahür eden bu fitneni İslam’da yeri yoktur. Bizim inancımıza göre aynı kıbleye yönelen herkes, bizim din kardeşimizdir. Rabbimizin ve Peygamber efendimizin çizdiği İslam kardeşliğinin sınırlarını daraltmak kimsenin haddi de hakkı da değildir. Bir müminin yüreğinde sadece 1.7 milyarlı İslam ümmetinin fertlerine değil, tüm insanlığa yer vardır”

BM reforme edilmeli
Birleşmiş Milletler’in yapısını eleştiren ve reforme edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Demokrasi, insan hakları, özgürlük gibi kavramların sadece kendi çıkarlarına hizmet ettiği sürece anlamlı olduğunu gördük. Akdeniz’de, Ege’de, göç esnasında ölen insanlarla ilgili bunların derdi var mı. Türkiye olarak sık sık dile getirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ itirazımızın gerisinde işte bu acı tecrübeler bulunuyor. Artık yeni bir dünya var. BM’nin ne kadar üyesi varsa bunların dönerli olarak hepsinin daimi üye olma hakkı tanınmalıdır. 5 daimi üye, 15 geçici üye ile kusura bakmayın kimse kimseyi aldatmasın. 15 geçici üyenin bir kıymeti harbiyesi var mı yok. Her şey o 5 üye, hatta onların içinde 1 üyenin iki dudağı arasında. Böyle bir dünyada adalet beklemeyin. Hep bunları yaşadık. Değişmedikçe bu böyle olacak. BM sisteminin reforme edilmesi şart” dedi.

Erdoğan, önceki gün gerçekleştirdiği grup toplantısında CHP seçmenlerini kastederek “Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi yerlerdeki seçim sonuçlarına bakın hiçbirinin ülke gerçekleriyle ilgisi olmadığını görürsünüz. Türkiye yansa da şaha kalksa da bunların umurlarında değildir. Buralardaki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesimden oluşuyor” ifadelerinde bulunmuştu.

***

31 Mart’ta cevabı görürsün

Başkan Kocaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP Grup Toplantısı’nda ‘İzmir Körfez’i kokuyor’ sözlerini de hatırlatarak, “şunların bilinmesi gerekiyor; İZBAN’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çekerler hariç harcadığı para 450 milyon dolardır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 136 kilometrelik Selçuk-Aliağa arasındaki hatta kaç para yatırım yaptığını açıklasın. Onlar AK Parti’nin iktidar olduğu 2002 yılından bu tarafa, ben de başkan olduğum 2004 yılından bu yana yaptığım harcamayı çıkartayım. Kimin ne kadar para harcadığını kamuoyuna açıklarız. Şeffaflık işte budur. Kent kokuyor demesi. Kim niye o bilgiyi verir? Kentin neresi kokar? Körfez kokmuyor kardeşim. Biyolojik çürümeden dolayı koku her zaman çıkar. Bu algı yönetimidir. İzmir kokmuyor. ‘İzmir kokuyor’ diye propaganda yap, 31 Mart akşamı cevabı gör” dedi.

***

Türkiye neyse Kadıköy odur

Erdoğan’ın tepki çeken sözlerine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’ndan yanıt geldi. Twitter hesabından açıklama yapan CHP’li Nuhoğlu Erdoğan’a şu sözlerle yanıt verdi; “Kadıköy’de yaşayan insanlar 80 milyon insanımızın yansımasıdır. Türkiye neyse, Kadıköy de odur. Bizler yurttaşlarımızı ve ülkemizi seviyoruz. Mutluluğumuzun kaynağı çalışkanlığımızdır. Mutluluk bütünleyicidir. Herkesin ihtiyaçlarına yönelik projeleri Kadıköylülerle beraber yaptık ve ilçemiz İnsani Gelişme Endeksi’nde en üstlerde yer aldı. Bu tüm Türkiye’de olabilir. Mutlu insanlar, mutlu hikayeleri; mutlu hikayeler mutlu şehirleri ve mutlu ülkeleri yaratır. Tüm yurttaşlarımızın ortak bilinçle hareket ederek, değerlerimizi geleceğe güçlü bir şekilde taşıyacağına inanıyoruz.”