Erdoğan'ın 'sürtük' sözüne suç duyuruları devam ediyor

BİRGÜN EGE

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi direnişçilerini kastederek kullandığı, “Bunlar çürük, bunlar sürtük” sözleri hakkında suç duyuruları devam ediyor. Karaburunlu kadınlar, Karaburun Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, “AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 01 Haziran 2022 tarihinde Ak Parti Meclis Grup Toplantısında, Gezi Direnişinin 9. yıl dönümü nedeniyle geziyi hedef alarak yaptığı değerlendirmede, Gezi’ye katılan vatandaşlara yönelik, 'Bunlar böyle, bunlar sürtük, bunlar çürük' ifadelerini kullanmıştır. Çürük ve sürtük kelimeleri toplumda aşağılama ve küçük düşürme amacıyla kullanılan, kişiyi kötüleyerek ayrımcılığa uğratılarak hedef gösterilmesini amaçlayan anlatımlardır” denildi.

Duyuruda ayrıca, “Bir hukuk devletinde hiç kimsenin, sıfatı, unvanı ve konumu ne olursa olsun, bir başka kişi veya kişilere, her ne sebeple olursa olsun küfür ve hakaret etmesi, bu yolda bir tanımlamada bulunması, tarif etmesi ifadelerin tüm kamuya aksedecek şekilde, milyonlarca yurttaşa yönelik kullanılması düşünülemez ve kabul edilemez. Başta Anayasamız olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti yasalarında hiç kimsenin kimseye hakaret etme kaba dil kullanma hakkı ve özgürlüğü olamaz. Bir siyasi partinin genel başkanı olmak hiç kimseye, yurttaşlara, hakaret, kaba dil, kullanma hakkı vermez. Halkın bir kesimini bu eylemlere katılan vatandaşlara karşı tahrik ve nefret unsuru oluşturan sözlerle hedef göstermiş ve aşağılamış, halkın bir kısmını diğer kısma kin ve düşmanlığa sevk etmesinden dolayı, Anayasamızdaki herkesin kanun önünde, haklarda ve külfetlerde eşitliği ilkesi gereği yaptırımlara uğratılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.