Termik santrallere baca filtresi takılmasını 2,5 yıl daha ertelemek isteyen yasayı Meclis'e sunan AKP'li vekil Cemal Öztürk, 'veto' hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a katıldığını söyledi

Erdoğan’ın veto ettiği yasayı sunan AKP’li vekil: Cumhurbaşkanı'mıza katılıyorum

HABER MERKEZİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın veto ettiği termik santrallerin bacasına filtre takılmasının 2,5 yıl ertelenmesine ilişkin yasa teklifini Meclis’e sunan AKP’li vekil, veto kararından sonra ilk açıklamasını Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptı. Öztürk, teklifin altında imzası olmasına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a katıldığını söyledi.

AKP’li Cemal Öztürk, Meclis Komisyonu’ndaki konuşmasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın gerekçesine ben iştirak ediyorum. Bunu biz de zaten bildiğimiz hâlde zorunluluktan dolayı bunu getirdik, böyle bir teklifte bulunduk” ifadelerini kullandı.

Öztürk, kanundan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberdar olduğuna yönelik eleştirilere ise, “Değerli arkadaşlar, yani bu, eşyanın tabiatına aykırı bir kere. Yani biz Cumhurbaşkanını her şeyden haberdar edip de gelip burada kanun teklifi veya önerge vermiyoruz; böyle bir şey yok” karşılığını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün yapılan toplantıda gündeme gelen konu hakkında geçen konuşmalar, Meclis tutanaklarına aynen şöyle yansıdı:

CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) – Teşekkür ediyorum Başkanım.

Değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bu 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 8’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2019” ibaresinin “30/6/2022” şeklinde değiştirilmesiyle ilgili bir kanun düzenlemesiydi bu. Teklif sahiplerinden birisi de benim yani o önergede benim de imzam var.

Tabii, konunun üzerinde çok detaylı duracak değilim ama sonuçta Anayasa'nın 89 ve 104’üncü maddesine göre Sayın Cumhurbaşkanımız yetkisini kullanarak bunu bir daha görüşülmek üzere gerekçesinde de belirttiği gibi Millet Meclisine geri göndermiştir, iade etmiştir. Takdir tabii, Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir çünkü kanun yapma yetkisi Meclisimizindir.

50’inci madde aslında, hepinizin de bildiği gibi, bir zaruretten doğmuştu. Çünkü gerekçede de belirtildiği gibi, yaklaşık yedi buçuk yıla yakın bir süredir, yedi yıldır bu tedbirler alınmamış. Enerji bir ihtiyaç, bir ihtiyacın görülmesi için de o santrallerin devamında yarar görülüyor ama çevreyi de kirletiyor, çevreye zarar veriyor, insan sağlığına zarar veriyor, mutlaka bu filtrelerin yapılması lazım; süresinde de yapılmadığı için, 31 Aralıkta bittiğinden dolayı yeni bir opsiyon, yeni bir süre getiriliyordu. Fakat kanunda da görüldüğü gibi, işi yapmanın belirtildiği süreye göre bitirilmemesi, eğer geciktirilirse bunun tespiti hâlinde üretim tesisinin faaliyetinin durdurulmasını öngörüyor, işte çeşitli cezalar, yaptırımlar öngörüyordu. Her neyse yani neticede, Sayın Cumhurbaşkanımızın gerekçesine ben iştirak ediyorum. Bunu biz de zaten bildiğimiz hâlde zorunluluktan dolayı bunu getirdik, böyle bir teklifte bulunduk. Ama bazı arkadaşlarımız dedi ki: “Siz bunu Cumhurbaşkanından habersiz mi yaptınız?”

Değerli arkadaşlar, yani bu, eşyanın tabiatına aykırı bir kere. Yani biz Cumhurbaşkanını her şeyden haberdar edip de gelip burada kanun teklifi veya önerge vermiyoruz; böyle bir şey yok.

CAVİT ARI (Antalya) – Nereden, vahiy mi indi peki?

CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) – Bugün bizim yerimizde, bu tarafta siz olsaydınız belki biz aynı gerekçeleri size karşı söyleyecektik. Ama neticede ne diyor Cumhurbaşkanımız burada, iade gerekçesinde? “Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması zarureti, insan sağlığı ve çevrenin korunması amacının önüne geçmemelidir.” Buna bizim itirazımız yok, hiçbirimizin itirazı olamaz.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) – Niye oy verdiniz?

CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) – “Günümüz şartlarında çevre kirliliğine yol açmadan, özellikle hava, su ve toprak kalitesini bozmadan da enerji üretiminin mümkündür.” Doğru. “Hâl böyleyken evvelce elektrik üretim şirketleri ne tanınan ve esasen yeni mevzuatına uyum sağlama ihtiyacından kaynaklanan yaklaşık yedi yıllık geçiş süresi uyum için yeterli olmasına rağmen, incelenen kanunla bu sürenin nihayetinde iki buçuk yıl kadar daha uzatılması devletin insan sağlığı ve çevreyi koruma ödeviyle bağdaşmayacaktır. Devletin bu meseleye hem yatırımcıyı hem vatandaşını koruyacak bir anlayışla yaklaşması, düzenlemeleri buna göre gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu sebeple, incelenen kanunun 50’nci maddesinin yeniden değerlendirilmesinde f ayda görülmektedir.” Evet, yeniden değerlendiriyoruz, yeniden değerlendirelim; Meclisin görevidir. Bu, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde de yasama, yürütme arasındaki dengenin denetim mekanizmasının işlemesi açısından da bir ilk olmuştur, hepimiz için de uyarıcı olmuştur.

Ben, bu maddenin yeniden düzenlenmesi ya da gerekirse çekilmesinin uygun olduğunu belirtiyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.