Grevlerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla yasaklanmasına rağmen hakları için Kocaeli’nde greve çıkan Bekaert işçileri BirGün’e konuştu. İşçiler, “Grevin sonlandırılmak istenmesi bizce çok etik bir davranış değil. Grev yasal bir haktır ve yasal hakkımızı kullanacağız” dedi.

Erdoğan’ın yasağına rağmen grev yapan işçiler BirGün’e konuştu: Grev yasal bir haktır
Fotoğraf: Twitter/@BirlesikMetal

HABER MERKEZİ

Kocaeli’nde Bekaert işçileri, grevlerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yasaklanmasına rağmen greve başladı. Grevdeki işçiler, BirGün’e konuşarak “Mücadeleye devam” mesajı verdi. İşçiler, Erdoğan’ın grev yasağını eleştirdi.

İşçilerden Bülent Koç, Bakaert’te 18 yıldır çalıştığını belirterek, “Bu bizim ikinci grevimiz oldu. Sendikamızın ve bütün emekçilerin desteğiyle bu zorlu süreçten geçeceğiz. Ülkede ekonomik krizin her geçen gün daha da büyüdüğü bir süreçte yaşıyoruz. Grevin sonlandırılmak istenmesi bizce çok etik bir davranış değil. Grev yasal bir haktır ve yasal hakkımızı kullanacağız. Biz uçuk ücretler istemiyoruz. Yoksulluk sınırının altında ücretler istiyoruz. Süreci hep beraber sürdürüp haklarımızı alarak grevi kendimiz sonlandırmak istiyoruz” dedi.

“GREVLERİMİZİN YASAKLANMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Pandemide üretime devam ettiklerini söyleyen Volkan Uzel ise “Burada 24 senedir çalışıyorum. Ücretlerimiz yıllar içinde çok düştü ve haklı olarak hak ettiğimiz ücreti istiyoruz. Bizim çalıştığımız fabrikanın bu şekilde davranması ve grevimizin yasaklanmasını biz kabul etmiyoruz. İsteklerimiz karşılanmayacak şeyler değil. Saatlik ücretimizin 2,5 eurodan 5 euroya çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ali Rıza Yanıktaş da süreci “Biz Eylül ayında toplu iş sözleşmesi sürecine girdik. Saat ücretlerine yüzde 130 zam istedik, işveren tarafı yüzde 50 verince anlaşamadık. 13 Aralık’ta grev kararı aldık. Greve çıkacaktık, grevimiz ertelendi. Biz tabii anayasal hakkımızı kullanarak greve çıktık, şu an grev hakkımızı kullanıyoruz” sözleriyle anlattı.

ERDOĞAN “MİLLİ GÜVENLİĞE AYKIRI” GÖRDÜ!

Erdoğan'ın kararı ile Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarının Kocaeli'ndeki grev kararları "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu iddiasıyla 60 gün süreyle ertelenmişti.

13 Aralık günü Resmi Gazete'de Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki işyerinde Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, "milli güvenliği bozucu nitelikte" görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi.