AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın greve bir gün kala yasakladığı Bekaert grevine ‘kanunsuz’ diyen işveren, işçilere mazeretsiz olarak işe gelmediği suçlamasıyla tazminatsız işten çıkaracağı mesajını gönderdi.

Erdoğan’ın yasağına rağmen greve çıkan işçilere işten atma tehdidi
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Kocaeli’de 13 Aralık’taki grevleri bir gün önce yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘milli güvenliğe tehdit oluşturduğu’ gerekçesiyle yasaklanmasını tanımayarak greve çıkan Belçika merkezli Bekaert fabrikası işçileri işten çıkarılmakla tehdit edildi.

Grevin beşinci gününe girilirken dün gece geç saatlerde Bekaert işvereni işçilere “mazeretsiz işe gelmeme nedeniyle tazminatsız işten çıkarma hakkının doğduğu” yönünde bir mesaj gönderdi.

Evrensel’de yer alan habere göre mesajda “Bekaert sendikaların çalışanların çıkarlarını ve haklarını koruma hakkına saygı duyar. Biz her zaman diyalogdan yanayız. Biz görüşmelerimizi devam ettirmeye ve pazarlık masasından her iki taraf için de iyi bir sonuç çıkarmaya hazırız. Bildiğiniz üzere üyesi olduğunuz Birleşik Metal İş Sendikası 13 Aralık tarihi itibariyle Bekaert İzmit fabrikamızda yasal haklarını kullanarak greve çıkma kararı almıştır. Bu grev kararı, TC Cumhurbaşkanlığının 32042 sayı ve 12.12.2022 kararı ile milli güvenliği bozucu nitelikli görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine karar verilmiştir. Birleşik Metal İş Sendikası bu kararı tanımamış ve 13 12.2022 tarihi saat 00:00 itibariyle İzmit fabrikamızda kanun dışı grev uygulaması başlatmış ve halen bu kanunsuz grevi uygulamaya devam etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Mesajda işçilerin 13 Aralık’ta grev ertelendiği halde ‘mazeretsiz’ olarak vardiyaya gelip işbaşı yapmadığının tespit edildiği belirtilerek “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 70.maddesine göre kanun dışı greve katılmaya devam etmeniz halinde iş akdiniz haklı nedenle tazminatsız olarak feshedilecektir. Yine aynı kanunun 70.maddesinin 2. fıkrasına göre bu kanun dışı grev uygulamasından doğan işverenin uğradığı zararların tazmin edilmesi yönünde gerekli yasal yollara başvurulacağını bildiririz. Şirketimizin geleceği için sizlere güvenimiz tamdır. Şu anda yapılan kanun dışı grev uygulamasını bir an önce sonlandırmanızı ve vardiyanıza gelip işbaşı yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bunu takiben hemen müzakerelere devam edilecektir” ifadeleri yer aldı.

Konuya ilişkin işyeri temsilcisi Hüseyin Bekar, “Dün geç bir saatte tüm işçilere böyle bir mesaj gönderildi. Açıkçası böyle bir hamleyi bekliyorduk, geç kaldılar. Diğer fabrikanın işbaşı yaptığı yönünde haberler de geliyor. Biz bu mesajı dikkate almıyoruz. Kararlığımızda değişen bir şey yok, hakkımız olanı alana kadar buradayız” diye konuştu.