AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır" dedi.

Erdoğan: İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar, Filistin davasına desteğimizi azaltmayacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Ankara'da ağırladı.

İki liderin görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan, "Filistin Başbakanı Konya'da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları'na katılmıştı. 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan Filistinli kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Bugün sayın Başkan ve heyetiyle Türkiye-Filistin ilişkilerini daha da güçlendirmesi için atabilecek adımları ele aldık," dedi.

"Önemli belgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Filistin'in ülkemizin ve halkımızın gönlünde daima müstesna yeri vardır. Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz," diyen Erdoğan, "Türkiye iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır. Gazze'de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin düşüncelerimizi açık ve net şekilde ortaya koyduk," ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın statüsüne değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu hususta hassasiyet ve beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde doğrudan aktardık, aktarıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine Filistin meselesinin çözülmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar.

TİKA, Türk Kızılay ve Türk sivil toplum kuruluşlarının insani ve kalkınma yardımları devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda güvenliğimiz için uygulamaya koyduğumuz bazı kısıtlamalara Filistin'i dahil etmedik.

Cenin Serbest Sanayi Bölgesi projesi TOBB tarafından yürütülüyor. Haziran ayında TOBB heyetimiz Filistin'i ziyaret ederek gerekli incelemelerde bulundu. Kudüs Üniversitesi Kız Yurdu inşaatı da bu yaz TİKA'nın destekleriyle tamamlanıp Maarif Vakfımızca devralındı.Bu yurda merhum annemin adının verilmesinden son derece mütehassıs oldum.

Türkiye olarak bu yöndeki gayretlerimizi sürdüreceğiz. Sanat ve kültür alanında Filistin kurumlarını desteklemeye devam edeceğiz. Filistin Gençlik Orkestrası temmuz ayında eşimin himayesinde bir konser verdi. Filistinli kardeşlerimizin yurt dışı seyahatlerinde Türkiye'yi tercih etmesinden memnuniyet duyuyorum. Biz de Filistin'e yönelik turizmi teşvik ediyoruz.

1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmasının bölgemizin barış ve istikrarı için zaruret olduğunun altını bir kez daha çiziyorum.""