AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında yaptığı açıklamalarda "Kadın insanın yarısıdır" ifadelerini kullandı. Konuşmasında HDP'yi hedef alan Erdoğan, "Genç kızlarımızı kandırıp dağlarda ölüme sürükleyen terör örgütünü görmezden gelemeyiz. Bu örgütün parlamentomuzdaki uzantılarını görmezden gelemeyiz" dedi. Karkamış'ı ziyaret eden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ı da hedefine alan Erdoğan, "Bunlar daha iyi günleriniz" diye konuştu.

Erdoğan: Kadın insanın yarısıdır

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuştu.

Konuşmasında kadınlara yönelik cinsiyetçi ifadeler kullanan Erdoğan, "Kadın insanın yarısıdır. Kadınlarımızı insan onuruna uygun bir hayat sürebilmelerinin temini ötesinde hak esasına dayalı olarak hayatın her alanında kendilerine ve ülkelerine katkı sağlayan bireyler haline getirmek istiyoruz. Her kesime ayrı mesajlar ulaştıracak iletişim faaliyetleriyle toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Tek bir kadının bile şiddete uğramasına, hele hele cinayete kurban gitmesine asla rıza gösteremeyeceğimiz için bu mücadelenin çıtasını sürekli yükseltmek mecburiyetindeyiz. Hep söylediğim gibi, kadın insanın yarısıdır. Kadını dışlayan, kadına haksızlık yapan, kadına şiddet uygulayarak onurunu zedeleyen bir toplum, insan varlığının yarısından vazgeçmiş demektir. Böyle bir durum insanoğlunun kendi eliyle kendi sonunu hazırlaması anlamına gelecektir. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de kadınlara yapılmış her bir yanlış uygulamayı doğrudan insanın eşrefi mahlukat sıfatına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Buna her şeyden önce bizim inancımız cevaz vermiyor. Rabb'imiz insanlara yönelik emirlerini bildirirken, muhatabını hep 'Mümin erkekler' ve 'Mümin kadınlar' diyerek ifade ediyor. Yani hiçbir hak ve hiçbir sorumluluk fizyolojik farklılıkların getirdiği zorunluluklar hariç sadece erkeğe veya sadece kadına mahsus kılınmamıştır" dedi.

Konuşmasında Gaziantep'in Karkamış ilçesine roket atılması sonucu hayatını kaybeden Ayşenur Alkan isimli öğretmen üzerinden sivil toplum kuruluşlarına yüklenen Erdoğan, "Kadın, diğer vasıflarının yanı sıra iyi bir öğretmendir. Kadının öğretmenlik vasfının tezahürlerini tüm çocuklar üzerinde görmek mümkündür. Bugün ülkemizdeki öğretmenlerin yüzde 60’ının kadınlardan oluşması bu hakikatin bir ifadesidir. Dünyanın başka bir yerinde terör örgütleri, öğretmenleri böyle katletmiş olsa aylarca gündem olur tepkilerin ardı arkası kesilmezdi. Söz konusu Türkiye olunca kınama mesajları dışında ne siyasetçilerden ne medyadan kayda değer bir ses çıkmıyor. Dünyadaki insan hakları nerede? Bunların hiçbirini Diyarbakır Anneleri'nin yanında gördünüz mü? Batının STK'ları maalesef Türkiye'de Diyarbakır Anneleri'ni özenliğini göstermiyor" ifadelerini kullandı.

HDP VE ZAFER PARTİSİ'Nİ HEDEF ALDI

Diyarbakır Anneleri İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya değinerek HDP'yi hedef alan Erdoğan, "Terör örgütünün parlamentomuzdaki uzantılarını görmezden gelemeyiz" dedi. Erdoğan, "Kadına şiddeti konuştuğumuz bir platformdayız. Kadının canına kast eden, genç kızlarımızı kandırıp dağlarda ölüme sürükleyen terör örgütünü görmezden gelemeyiz. Bu örgütün parlamentomuzdaki uzantılarını görmezden gelemeyiz. Onların demokrasi adına söyleyecekleri hiçbir söz kalmamıştır. Biz kimin kim olduğu gayet iyi biliyoruz. Bunların parlamento kürsüsünü fırsat görerek oradan kullandıkları cümleler bizim nezdimizde kıymeti yoktur. Burada kadın ve çocuk katillerinin yakasına yapışmazsak en temel insani vazifemizi yerine getirmiş olamayız. Parlamentoya öyle veya böyle girip, dağlarda dolaşanlar bu milletin temsilcisi olamaz" şeklinde konuştu.

Karkamış'ı ziyaret eden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ı da hedef alan Erdoğan, "Particiklerden bir tanesi dün Karkamış’a geçmiş. Karkamış’ta mülteci kardeşlerimizle ilgili birkaç laf etmeye kalkınca ferasetiyle konuşur benim halkım. ‘Bugün bunun yeri değil. Büyükşehir Belediye Başkanı dün buraya geldi siz de bugün burada siyaset yapmayın’ deyip kovdular. O da gidip bir dükkana sığındı. Bu daha iyi günleriniz" dedi.