AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda konuştu. Tepki çeken Kanal İstanbul projesine ilişkin konuşan Erdoğan, "İstanbul Boğazı'nın artan yük trafiğini taşıyamaz hale gelmesi bizi alternatif arayışına yönlendirdi" dedi. Erdoğan'ın Kanal İstanbul için dayanak yapılan Boğaz’da yoğun gemi trafiği iddiası ise doğrulanamıyor.

Erdoğan, Kanal İstanbul'a ilişkin 'doğrulanamayan' iddiasını sürdürüyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesine ilişkin, "İstanbul Boğazı'nın artan yük trafiğini taşıyamaz hale gelmesi bizi alternatif arayışına yönlendirdi. Kanal İstanbul enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış ve fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir" dedi.

Erdoğan, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'a katıldı, açıklamalarda bulundu. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul projesine değindi. "Deniz taşımacılığındaki en büyük projemiz Kanal İstanbul'dur" ifadelerini kullanan Erdoğan, söz konusu projenin "enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış" olduğunu savundu.

Erdoğan, projeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Boğazı'nın artan yük trafiğini taşıyamaz hale gelmesi bizi alternatif arayışına yönlendirdi. Kanal İstanbul enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış ve fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir. Proje kapsamındaki diğer işleri de plan dahilinde hayata geçireceğiz. Kanalın kazısına da plana göre başlayacağız."

ERDOĞAN'IN DAYANAĞI ÇÖKMÜŞTÜ

Erdoğan konuşmasında gemi trafiğini dayanak olarak gösterse de rakamlar tam tersini söylüyor. Erdoğan’ın Kanal İstanbul ısrarına dayanak gösterdiği İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiği 2007’den bu yana düzenli biçimde azaldığı, İstanbul Boğazı’dan geçen gemi sayısının 2007’de 56 bin iken 2020’de 38 bine gerilediği ortaya çıkmıştı.