AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında emekli amirallerin Montrö bildirisi için, “Bildiri buram buram darbe kokuyor” dedi ve merkezinde CHP’nin olduğunu öne sürdü. Kılıçdaroğlu'nun ekonomi konusundaki eleştirilerine yanıt veren Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya da sahip çıktı. Taksim Camisi'nin 'Ramazan sonunda açılacağını' dile getiren Erdoğan, Kanal İstanbul'la ilgili hazırlıkların 'büyük ölçüde tamamlandığını', yakında ihaleye çıkılacağını ve temelin de yazın atılacağını söyledi.

Erdoğan: Kanal İstanbul’un projesi için yakında ihaleye çıkıyoruz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis’teki grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

104 emekli amiralin kaleme aldığı ve kamuoyunda ‘Montrö bildirisi’ olarak bilinen metinle ilgili konuşan Erdoğan, “Bildiri buram buram darbe kokuyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan, darbenin merkezinde CHP’nin olduğunu ileri sürdü ve "CHP'nin bu darbecileri savunmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Terörist ve darbecileri aklıyorlar hem de ekonomi üzerinden gençlerimizin umudunu kırarak ülkemizi güven ve istikrar yerine kaos iklimine sürüklüyorlar. Türkiye daha 15 Temmuz acısının yaralarını saramamışken, bir grup emekli askerin aslı astarı olmayan meseleler üzerinden milli iradeyi, ülkenin seçilmiş yönetimini tehdit etmelerini küçümseyen, darbecinin ta kendisidir. Bu emekli generallerin merkezinde CHP'nin kendisi vardır. Bu 104'ün içinde şu anda CHP üyesi olanlar vardır. İncelemeler devam ediyor. Kim bilir daha neler çıkacak?”

“Bundan sonra hesabını bu işin çok ağır vereceksiniz” diyen Erdoğan, “Siz kaçacaksınız, biz kovalayacağız. Darbe heveslilerini bu denli hararetli şekilde savunmanıza millet müsaade etmez, biz ise hiç müsaade etmeyiz. Mesele korkaklık, yüreksizlik değilmiş. Akıl ve izan sahibi doğrudan kendi varlığını hedef alan girişim karşısında böyle bir tavır içine giremez. Bu habis zihniyeti en az teröristler ve darbeciler kadar tehlikeli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra AKP grup toplantısında, bir video gösterilmeye başlandı. Videoda, ‘muhalefetin darbe destekçisi olduğu’ iddia edildi.

'DENİZCİLERİ SELAMLIYORUM, DARBECİLER HARİÇ'

Konuşmasında denizcilere de selam gönderen Erdoğan, ‘darbecleri’ hariç tuttu.” Erdoğan, Mavi Vatan'ın nöbetçilerini, denizcilerimizi selamlıyorum. Darbeciler hariç. Emekli amiraller bize leke olur. Emekli amiraller talimatı kendi başkomutanları Kılıçdaroğlu’ndan alıyor” dedi.

‘CHP İZMİR’E YATIRIM YAPTI MI?’

CHP’nin ülkeye ‘hizmetinin olmadığını’ savunan Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir Milletvekili olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“AK Parti iktidara geldiğinde CHP'li Genel Başkanı herhalde 50'lerinin başındaydı. Gittiği yolar aynı yollar mı? Aldığı hizmetler aynı hizmetler mi? Bir günden bir güne bu zatın ağzından 'Pek çok eksik var ama memlekette şöyle iyi bir şey yapıldı' sözünü de duymadık. Tam tersine tüm konuşmalarında yarısı yalan, yarısı yanlış bir sürü iddia ortaya atıyor. Kendisi İzmir milletvekili. CHP'nin geçmişinden bugüne İzmir'e yapılmış en ufak yatırım var mı?”

‘YENİ ANAYASA’ KONUSU

Erdoğan, ‘yeni anayasa’ tartışmalarına ilişkin de değerlendirmeler yaptı. Bu süreçte Meclis’e ve AKP grubuna önemli görevlerin düşeceğini kaydeden Erdoğan, “Kongremizde temel çerçevesini ortaya koyduğumuz 2023'e kadarki yol haritamızın hayata geçirilmesini sizlerle birlikte sağlayacağız” dedi.

BİLİM KURULU ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Kılıçdaroğlu’nun Bilim Kurulu’na yönelik eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, “Kılıçdaroğlu dün hızını alamayıp işi, salgınla mücadelede en önemli referans kaynağımız olan, ülkemizin kendi alanlarının en yetkin isimlerinden oluşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'na saldırmaya kadar vardırdı. Vah zavallı...” dedi.

Erdoğan, salgınla mücadeleyi ‘siyaset üstü’ olarak gördüklerini ileri sürerek şunları ifade etti:

“Biz salgınla mücadeleyi siyaset üstü, 84 milyonun tamamının sağlığını ilgilendiren milli bir mesele olarak görüyoruz. Bilim Kurulu üyelerimize kadar bugüne kadar verdikleri hizmetler için de teşekkür ediyorum. Sağlıkta bugüne kadar ölen nice kardeşlerimiz oldu. Bunlarla ilgili Bay Kemal senin bir derdin oldu mu? Kılıçdaroğlu'nun bir dakikalık şov uğruna bunca emeği silip atmasının takdirini sağlık çalışanlarımıza ve milletimize bırakıyorum. Rabbim ülkemizi bu habis zihniyetin vereceği yıkımdan muhafaza eylesin diyorum.”

KOCA’YA SAHİP ÇIKTI

Son dönemde sıkça eleştirilen ve dün grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nun da tepki gösterdiği Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da sahip çıkan Erdoğan, “Sağlık Bakanımızın atılacak tırnağı olsan ne ala... Değilsin... O kadar zavallısın” ifadelerini kullandı.

‘ECEVİT’E DAKTİLO NEDEN ATILDI ACABA?’

Kılıçdaroğlu ve CHP’lilerin ekonomi konusunda ‘yalan söylediğini’ savunan AKP’li Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

“En tehlikeli yalan içine doğruların karıştırıldığı yalandır. CHP Genel Başkanı çoğu kurgu olduğu açıkça belli küçük ve istisnai örnekler üzerinden bitmiş bir Türkiye fotoğrafı çizmeye kalkıyor. İşin acı tarafı, düşmanın kılıcıyla kendi ülkesine saldıran profile sahip bir ekibin, ülkenin ikinci büyük partisini adeta işgal etmiş olmasıdır. Bunlar Türkiye işgal edilse keyifle kadeh kaldıracak kadar kendi ülkelerinden nefret eder hale gelmiştir. Türkiye iflas etse kalkıp göbek atacak kadar kendi halkından nefret eder hale gelmiştir. Ecevit döneminde o daktilolar [yazar kasadan söz ediyor] neden atıldı acaba? Bunun muhasebesini yap. Sana yakışır. Türkiye böyle bir siyaset anlayışını, böyle bir muhalefet tarzını hak etmiyor. Bu ülkede tenceresini kaynatmakta zorlanan her vatandaşımızın derdine, 19 yıldır olduğu gibi bugün de yarın da yine biz derman olacağız. Yalanın en etkili panzehiri hakikattir.”

‘DÖVİZDEKİ DALGALANMALAR EKONOMİ TEMELLİ DEĞİL’

Erdoğan, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi hakkında da yorum yaparak, “Dövizdeki dalgalanmalar ekonomik temelli değil. Son dönemde bir miktar artan enflasyonu tekrar tek haneye indirmekte kararlıyız. Bu konuda kararlıyız. İhracatımız 2002'deki 36 milyar dolar seviyesinden 170 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Mart ayı ihracat rakamlarında tüm zamanların rekorunu kırdığımız bir dönem oldu. Salgından sonra eskisinden çok daha güçlü bir turizm gelirine sahip olacağız. Tabii bunları sayın Kılıçdaroğlu takip ediyor mu bilmiyorum. Uçuk saçık rakamlarla konuşmak ve milleti yalanla aldatmak sana bir şey kazandırmayacak” dedi.

‘EĞİTİMDE ALMANYA’DAN FALAN ÖNDEYİZ’

Grup toplantısında CHP’ye yüklenerek AKP’nin 20 yıllık performansını anlatan Erdoğan, Türkiye’nin eğitimde Almanya’dan önde olduğunu iddia ederek şunları kaydetti:

“Eğitime ayrılan bütçeyi 20 kattan fazla arttırdık. Okullardaki derslik sayısını 343 binden 600 bine çıkardık. Almanya'dan falan öndeyiz 1.5 milyon olan üniversite öğrencisi sayımız da 8 milyonun üzerine çıkmıştır. Bay Kemal biz göreve geldiğimizde üniversite öğrencilerine verilen burs 45 liracıktı, şimdi ise 650 TL... Siz zaten bu makamlara gelecek değilsiniz. Gelseniz de bu tür destekleri verecek niyetiniz yok. Geçmişte olmadı ki şimdi olsun...”

KILIÇDAROĞLU’NUN SGK MÜDÜRLÜĞÜNÜ ELEŞTİRDİ

Erdoğan, sağlık sistemi konusunda da Türkiye’nin ilerleme kaydettiğini öne sürdü. Kendi yaşadığını söylediği olaylardan örnek veren Erdoğan, yaklaşık 30 yıl önce Kılıçdaroğlu’nun SGK Genel Müdürü olduğu dönemi eleştirerek şöyle konuştu:

“Ben anacığım rahatsızlandığı zaman Okmeydanı SSK Hastanesi'ne sabah namazından sonra gider, numarayı alır, anacığımla orada muayeneye giderdim. Aynı hastanede benim bir dava arkadaşım eşi doğum esnasında rahmetli oldu. Ve eşini maalesef doğum esnasında çocuk ve hanımı rahmetli, ödeme yapılmadı diye vermiyorlar. Ne yapıyorlar? Rehine alıyorlar. Bay Kemal senin SSK Genel Müdür olduğun dönemde. Sen bu ülkede bunları yapmış bir adamsın.”

TAKSİM CAMİ VE KANAL İSTANBUL MESAJI

Erdoğan, Taksim Meydanı'nda yapılan caminin Ramazan sonunda açılacağını söyledi. Bilim insanları ve İstanbul halkının çoğunluğunun karşı çıktığı Kanal İstanbul'la ilgili de açıklama yapan Erdoğan, projeyle ilgili hazırlıkların 'büyük oranda tamamlandığını' ifade etti.

"İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Projenin ÇED raporu, 56 kurum ve kuruluşun, 200'den fazla bilim insanının, medyanın ve vatandaşlarımızın katkısıyla hazırlandı. Karadeniz'de hem biz hem de kıyısı olan ülkeler sürekli yeni ve büyük limanlar yapıyor. Bu durum gemi trafiğinin azalmak bir yana artacağına işaret ediyor. Hale bak, tehdit ediyor. Bu müteahhitlerin elinden alırız.' Ya böyle bir şey olabilir mi? Bu nasıl bir zihniyettir. Bu nasıl bir çürümüşlüktür? Kanal İstanbul, bölge için yeni bir nefes borusu olacaktır. İsteseniz de istemeseniz de biz Kanal İstanbul'a başlıyoruz, yapacağız. Kanal İstanbul'un iki yakasında kurulacak 500 bin nüfuslu şehir, İstanbul'un depreme hazırlık sürecini hızlandıracak.”

Erdoğan, projenin ihalesine yakında çıkalacağını ve temelinin yazın atılacağını da sözlerine ekledi.