Erdoğan kaybetmeye yakın
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'de, Türkiye'de seçim dönemi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin bir analiz yayınlandı. "Seçimler yaklaşırken Erdoğan'ın aksiliklerle dolu haftası kötüleşiyor" başlıklı analizde, eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in AKP’nin teklifini reddetmesi değerlendirildi.

"Erdoğan'ın Şimşek'i yeniden yönetime katılmaya ikna edememesi, seçim öncesi desteğini artırmaya çalışırken yeni bir yenilgiye işaret ediyor" denilen analizde, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ile iktidarın görüşmeleri, "Erdoğan'ın partisi, Hizbullah'ın yasadışı militan grubunun üyelerinden oluşan uç bir partinin desteğini almayı başardı" sözleriyle değerlendirildi.

Bloomberg'e konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü İlter Turan ise "Cumhurbaşkanı kazanma şansını yüksek görseydi marjinal çevrelerin desteğini arama ihtiyacı hissetmezdi" dedi. Turan, "Bir sonuca varmak için çok erken ancak seçimler kurallara göre yapılırsa, ilk kez cumhurbaşkanı ciddi bir kaybetme olasılığıyla karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

'Seçmenlerin son derece kutuplaşmış durumda' olduğunu söyleyen Ankara'daki Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan stratejist Nihat Ali Özcan da, şu açıklamalarda bulundu: "Seçimler köprüden önceki son çıkış. Eğer seçmenler Erdoğan'ın iktidarına son vermeye karar verirse, bu Türkiye'nin rotasını ABD liderliğindeki geleneksel müttefiklerine doğru ve Rusya'dan uzaklaşacak şekilde değiştirebilir."