AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Forum Metaverse" programında konuştu. Konuşmasında sosyal medyayı eleştiren Erdoğan, "Sadece kartel haline gelen sosyal medya platformlarının hukuki ve ahlak tanımayan tasarrufları bile tek başına bu alanda mutlaka kendi yolumuzu çizmemiz gerektiğinin en somut ifadesidir" dedi.

Erdoğan, Metaverse programında sosyal medyayı eleştirdi: Kartel haline geldiler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Forum Metaverse" programında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında sosyal medyaya ilişkin eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Evlatlarımızı kötü alışkanlıklara sürükleyecek nice mecrayı, tuzağı, batağı bir kenara bırakıyorum. Sadece kartel haline gelen sosyal medya platformlarının hukuki ve ahlak tanımayan tasarrufları bile tek başına bu alanda mutlaka kendi yolumuzu çizmemiz gerektiğinin en somut ifadesidir" dedi.

Sosyal medya konusunda hukuki düzenlemelere ihtiyaç olduğunu yineleyen Erdoğan, "Ülkelerin tamamının uzlaşmayla kabul edip, arkasında duracağı bir dijital hukuk düzeni kurulmadan sorunların çözümü mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

'GENÇLERİN KENDİLERİNİ ANLAMADIĞINI SÖYLEYENLER NEREYİ EKSİK BIRAKTIKLARININ MUHASEBESİNİ YAPMALI'

Türkiye'nin uluslaraarası alanda öne geçmesi için gerçekleştirilecek her atılımın yanında yer aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Kendi kulvarlarını açmak için yola çıkan gençlerimize omuz veriyoruz. Gençlerin kendilerini anlamadığını söyleyenler önce dönüp kendilerinin nereyi eksik bıraktıklarının muhasebesini yapması gerekir. Kuşak farkı bahanesiyle yeni nesilleri anlamaktan kaçınarak bu ülkeyi dünyanın yeni düzeninde söz sahibi olacak konuma getiremeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Dijital dünyada da aslolan kendi gücümüzdür. Elinde silahla dolaşan bir gençlik AK Parti gençliği olamaz" düşüncesini de dile getirdi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bugün burada dijital teknolojilerin Nevruz'u diyebileceğimiz Metaverse hakkında konuşmak, tartışmak üzere bir aradayız. Bu siyasette bir ilk. Bu ilki başaran Bilgi ve Teknoloji Başkanlığı'na teşekkür ediyoruz.

Kendi kuşağıma mensup insanlar için söylüyorum; 5 nesilde dünyanın yaşadığı değişim gerçekten çok büyüktür. Dedelerimizin hayat biçimleri hatta 10 asır önceki ataları ile neredeyse aynıydı. Çocukluğumuzda, gençliğimizde geleceğin dünyasına dair tasavvurların aynı değilse bile benzer şekilde hayat geçirildiğini gördük. Torunlarımız ise konuya hakimiyetlerinin zenginliği ile bizim anlayabileceğimizin çok ötesinde bir dünyada yaşıyorlar. Metaverse ve benzeri mecralar, belki torunlarımızı aşıp da onların çocuklarının hayat biçimlerinin ayrılmaz parçası olacaklar. Bu süreç 5G, 6G gibi yeni altyapı teknolojilerinin hızla inşa edilmesini gerektiriyor. Böylesine büyük yatırımların öyle kısa sürede gerçekleştirilmesi mümkün değildir.

'DİJİTAL HUKUK DÜZENİ KURULMALI'

Biz teknolojinin altyapısını üretmenin yanında önce kendimizin, nihayetinde dünyanın kullanabileceği içerikler kurulmasını sağlamak istiyoruz. Bugün dijital dünyanın ne kadar kötü bir görünüme sahip olduğunu en iyi işin içindekiler biliyor. Kartel haline gelen sosyal medya platformlarının hukuki ve ahlaki sınır tanımayan tasarrufları bile bu alanda yolumuzu çizmek gerektiğinin somut ifadesidir. Madem artık giderek büyüyen dijital ekonomi gerçeği var, öyleyse ülkelerin tamamının uzlaşmayla kabul edip, arkasında duracağı bir dijital hukuk düzeni kurulmadan sorunların çözümü mümkün değildir.

AK Parti sadece hastane, okul binası, yol, köprü, baraj inşa etmekle kalmamıştır, yaptığımız yatırımlarla bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasını biz sağladık. Artık uzaydaki yerini daha güçlü şekilde almak için kendi uydusunu yapan, yazılımlarını hazırlayan, balistik araçlarını tasarlayan bir Türkiye var. Meclis'te kurduğumuz Dijital Mecralar Komisyonu ile hazırladığımız eylem planı ile bu süreci tüm yönleriyle takip ediyoruz. Yazılımtan pazarlamaya geniş bir yelpazede dijital medyada doğup büyüyen şirketlerin sayısı giderek artıyor. Küresel tröstlere bakılarak yapılan 'Türkiye'nin teknolojide öne çıkma şansının kalmadığı' iddiası bu ülkenin gençlerine hakarettir. Bizim sömürü düzenine dayalı kaynaklarımız olmayabilir. Her şeyden önce zengin bir medeniyet birikimimiz var. Her türlü krizin üstesinden gelebnilme kabiliyetini defalarca ispatlamış bir insan gücüne sahibiz.

Uluslararası alanda öne geçmemizi destekleyecek her atılımın yanında yer alıyoruz. Kendi kulvarlarını açmak için yola çıkan gençlerimize omuz veriyoruz. Gençlerin kendilerini anlamadığını söyleyenler önce dönüp kendilerinin nereyi eksik bıraktıklarının muhasebesini yapması gerekir. Kuşak farkı bahanesiyle yeni nesilleri anlamaktan kaçınarak bu ülkeyi dünyanın yeni düzeninde söz sahibi olacak konuma getiremeyiz.

'ÜLKEMİZİN POTANSİYELİ KENDİ SİLİKON VADİSİNİ OLUŞTURABİLECEK DÜZEYDE'

Ülkemizin potansiyeli kendi silikon vadisini oluşturabilecek düzeydedir. Son Ukrayna - Rusya krizi bize şu gerçeği biz kez daha göstermiştir. Dijital dünyada da kendi altyapınıza sahip değilseniz yani yerli ve milli ayaklar üstünde durmuyorsanız felaketin eşiğindesiniz demektir. SİHA'nızı, Akıncı'larınızı yapamıyorsanız her an köle olma riski ile karşı karşıyasınız demektir. Gençlerin gönüllerinin başka toplumlara bağlı olan bir milletin akıbetinin hayır olması mümkün değildir. Elinde silah olan bir gençlik AK Parti gençliği olamaz. Biz TEKNOFEST gençliği dedik, şimdi ise Metaverse ile birkaç adım öne çıkan bir gençlik diyoruz. Önümüzdeki dönemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan ediyorum."