AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nisan ayı itibarıyla faal hale geleceğini söylediği S-400’le ilgili hükümetten henüz bir açıklama yapılmış değil. Türkiye’nin NATO’daki müttefikleri ise Ankara’nın S-400 konusunda frene basmasını istiyor.

Erdoğan S-400’leri aktif hale getirecek mi?

Haber Merkezi

Türkiye’nin ABD başta olmak üzere NATO’daki müttefikleriyle kriz yaşamasına neden olan Rus hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili kritik sürecin içine girildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Mart’ta Rusya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve “S-400 şu anda artık bizim malımız. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek” ifadelerini kullandıktan sonra şu cümleleri eklemişti: “Ama yine söyleyeyim, dün de söyledim yetkililerine; Amerikalılara ‘Eğer bize Patriot verirseniz biz sizden de Patriot alırız’ dedik.”

Nisan ayının ilk haftası geride kalmasına rağmen, Saray hükümetinden S-400’lerin aktive edilip edilmeyeceği konusunda henüz resmi bir bilgilendirme yapılmış değil.

ABD’NİN PATRIOT ŞARTI

Bu gecikmede koronavirüs gelişmelerinin etkisi olmakla birlikte, Erdoğan’ın patriot mesajı gönderdiği ABD ile yürüttüğü ‘pazarlıkların’ da rolünün bulunabileceğini tahmin etmek mümkün.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, patriot konusunda Erdoğan’a, “Önce S-400’leri iade et” diyor. Savunma Bakan Yardımcısı Jonathan Hoffman’ın 10 Mart’ta sarf ettiği, “Türkiye’nin S-400'leri Rusya’ya iade etmediği sürece Patriot hava savunma sistemlerini alamaz” şeklindeki sözleri bu beklentinin en net göstergelerinden biri oldu.

ABD ve Türkiye’nin diğer Batılı müttefikleri Ankara’nın S-400’ler konusunda frene basmasını istiyor. Bu sık sık yapılan açıklamalarla gündeme getiriliyor.

1 Nisan’da açıklama yapan ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, “ABD olarak Türkiye’ye İdlib’de tam çapta destek sağlayabilmeleri için Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini topraklarına kurmaması gerektiğini düşünüyoruz” demişti.

RUSYA’YA GÖRE ‘SORUN YOK’

Rusya ise sürecin ‘sorunsuz ilerlediği’ görüşünde. Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, 11 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye yeni bir parti S-400 sevkiyatı yapılması konusu hâlâ gündemde, hiçbir yere kaybolmadı. Sistemin bileşimi, sevkiyat tarihleri ve başka koşullar hakkında konuşuyoruz. Şu an görüşme süreci devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.