Metropoll Araştırma Şirketi'nin, Amerikan İlerleme Merkezi'nin talebi üzerine 'Erdoğan’sız bir AKP’de kimin lider olabileceği' konusunda araştırma yaptığı ortaya çıktı

'Erdoğan sonrası AKP'nin lideri kim olmalı' anketi ortaya çıktı

Washington merkezli liberal Amerikan kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi'nin (Center for American Progress), Metropoll Araştırma Şirketi'ne 20-26 Ekim tarihleri arasında Erdoğansız bir AKP'de kimin lider olabileceği ile ilgili araştırma yaptırdı.

Odatv'den Furkan Karabay'ın aktardığına göre ankette, kendilerini AKP’li olarak tanımlayan kişilerin yüzde 74’ünün Erdoğan’a hala sadık olduğunu belirtildi. Araştırmaya göre, yaşlı ve daha az eğitimli AKP’li kesimin, genç ve daha iyi eğitimli AKP’li kesme göre Erdoğan’a daha sadık olduğu ifade edildi.

Ayrıca, katılımcılara “Erdoğan dışında birisinin AKP lideri olabileceğini düşünmeleri” istendi. Sonuçlara göre, AKP’li katılımcıların yüzde 21’i Erdoğan dışında başka bir AKP lideri düşünebileceklerini söyledi. Öte yandan AKP’li katılımcıların yüzde 73’ü, başka bir AKP lideri düşünemediklerini, AKP’yi bir arada tutanın Erdoğan olduğunu söyledi.

Erdoğan dışında başka bir AKP lideri düşünebilenlerin yüzde 17’si İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yüzde 12’si eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yüzde 8’i eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, yüzde 8’i Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve yüzde 7’si ise 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül cevabını verdi.