AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sincan'da İlk Evim, İlk İşyerim Projesi İlk Temel Atma Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "İki yıl içinde 250 bin konutluk ilk etabı, 2028'e kadar da 500 bin konutun tamamını bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz" diye konuştu. Konuşmasında seçim mesajı da veren Erdoğan, "7 ay sonra sandığa gideceğiz. Sandıkları patlatmaya hazır mıyız?" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, sosyal konut projesi töreninde seçim mesajı verdi: Sandıkları patlatmaya hazır mıyız?
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ'nin sosyal konut projesinin temel atmja töreninde seçim mesajı verdi. Haziran 2023'te gerçekleşmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatan Erdoğan, "Sandıkları patlatmaya hazır mıyız? Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Durmak yok, yola devam" dedi.

Erdoğan, Sincan'da İlk Evim, İlk İşyerim Projesi İlk Temel Atma Töreni'nde konuştu.

Burada yaptığı açıklamada, bugün Ankara'da 2 bin 171, Kırşehir'de 458, Yozgat'ta 141, Konya'da 206, Maraş'ta 210, Diyarbakır'da 158, Elazığ'da 88, Dersim'de 118, Erzurum'da 158, Amasya'da 87, Bolu'da 206, Zonguldak'ta 595, Afyonkarahisar'da 364, Uşak'ta 158, Manisa'da 78, Aydın'da 265 ve Muğla'da 154 konut olmak üzere 5 bin 615 konutun temelinin atıldığını kaydeden Erdoğan, 500 bin konutun tamamının 2028 yılına kadar tamamlanacağını söyledi.

'FIRSATÇILAR, EV SAHİPLERİ KİRACILARINA ZULMETTİLER'

1 Temmuz 2022-1 Temmuz 2023 arasında yapılabilecek en yüksek kira zammı oranını yüzde 25 olarak sınırlandıran düzenlemeyi hatırlatan Erdoğan, "Kira fiyatlarında fırsatçılar, ev sahipleri zulmettiler kiracılar. İşte bunun üzerine kira artış sınırlaması gibi uygulamaları hayata geçirirken bir yandan da bu çalışmaları başlattık" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Her tür depremde hep yüreklerimiz ağzımıza geldi. Nice kardeşlerimizi kaybettik, sağlıksız yapılaşmayla. Her deprem, sel ve heyelan bu gerçeği yüzümüze çarpmıştır. İzmir'de Malatya, Elazığ'da yaşadık. 1999 depreminin arından bu doğrultuda bazı adımlar atılmışsa da ekonomik ve konforlu konut arzı yeteri kadar sunulamamıştır. Hükümete geldiğimizde TOKİ vasıtasıyla inşa edilmiş konut sayısı 43 bindi. Biz bugün bu rakamı 1 milyon 170 binin üzerine çıkardık. Nereden nereye.

26 bin sosyal tesis inşa ettik. Başlattığımız son kampanyayla milletimize sunduğumuz konut sayısını 2 milyona yükseltiyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri de hızla ilerliyor. Kentsel dönüşümle üretilen konut sayısı 3 milyonu bulmuş durumdadır. 60 bin konutluk Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin teslim töreninde heyecan ve sevince ortak olduk.

Büyük konut atılımı ve kentsel dönüşüm projelerinin yaygınlaşması özel sektörü harekete geçirmiştir. 28,5 milyon konutun 13,5 milyonun son 20 yılda inşa edildiğini görüyoruz.

'KONUT VE KİRA FİYATLARINDA YAŞANAN ARTIŞLAR VATANDAŞLARI MAĞDUR ETTİ'

Dünyadaki gelişmeler ülkemizi de etkiledi. Konut ve kira fiyatlarında yaşanan hiçbir ekonomik ölçüyle kıyaslanamayacak artışlar vatandaşları mağdur etti. Kirada fırsatçılar ev sahiplerine bakın dolaşma başladı. Ev sahipleri kiracılarına zulmetti. Yüksek kiralar uyguladı. Kira artış sınırlamaları gibi tedbirleri hayata geçirirken arzdaki artışı temin edecek çalışmaları başlattık. 2019'da 50 bin bir sonraki yılda 100 bin haneyi kapsayan iki ayrı sosyal konut projesine milletimizin gösterdiği ilgiden de aldığımız cesaretle en büyük kampanyayı planladık. 500 bin konut 250 bin arsa, 50 bin işyeri kampanyamız bu hazırlığın neticesidir. Arsa sayısını 1 milyona çıkardık.

TOKİ desteğiyle kendi evini yapmak isteyen vatandaşlarımızı bu kampanyaya dahil ettik. Altyapıyı biz yapacağız, konutu vatandaş yapacak. TOKİ'nin kendilerine sunduğu imkanlarla ev sahibi olmuş milyonlarca vatandaşımız var. En büyük mükafat bu vatandaşlardan aldığımız duadır. Yeni kampanyamızın temelini atarken vatandaşlarımızın duasına talibiz.

Kampanyaya başvuru sayısının 8 milyona yaklaşması ne kadar doğru iş yaptığımızın göstergesidir. Konut ve arsalar hizmete girdiğinde 6 milyon vatandaş daha huzurlu yuvasına kavuşmuş, yarım milyona yakın vatandaşın istihdam edileceği iş yerleri faaliyete geçmiş olacaktır.

'2028'E KADAR 500 BİN KONUTUN TAMAMINI BİTİRECEĞİZ'

900 milyar liralık yatırımla 2 trilyon liralık ivme kazanacaktır. 250 bin konutluk ilk etabı 2028'e kadar da 500 bin konutun hepsini bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yalan yok, ne dediysek o.

Depremle sarsılan şehirlerimizdeki vatandaşlarımızı konut inşa ederek nasıl en kısa sürede konutlarına kavuşturduysak bu projeyi de hayata geçireceğiz. Ülkemizin yönetimine talip olarak yola çıkarken Türkiye'de artı hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demiştik. Hamdolsun 20 yılda her alanda ülkemize asırlık hizmet kazandırarak milletimize verdiğimiz sözü tuttuk. İllerimizin ilçelerimizin tamamını kuşatan yeni bir şehircilik atılımını başlattık. Bunu iddia ile söylüyoruz.

Nereden nereye... Eski hastanelerin halini düşünün. Şimdi şehir hastanelerine gittiğimizde konfor ortada. Odalar pırıl pırıl. Bay Kemal'in SSK genel müdürü olduğu zaman ah ah, hastanelerin hali ortadaydı. 7 ay var, 7 ay sonra sandığa gideceğiz. Sandıkları patlatmaya var mıyız? Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Durmak yok, yola devam.

'HİÇ ŞÜPHESİZ YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA DEPREM GERÇEĞİNİ ASLA UNUTMUYORUZ'

Dikey değil, yatay mimari. Yeni projelerimizi sadece konut ihtiyacını değil çağın gerektirdiği yeni imkanları da insanlarımızın hizmetine sunacak anlayışla yapıyoruz. Tasarruf yapan biriktiren vatandaşlarımızı mecburiyetten değil, mutluluk içinde yaşayacakları yuvalara kavuşturmak istiyoruz. Hiç şüphesiz yaptığımız çalışmalarda deprem gerçeğini asla unutmuyoruz. Bu projelerle tüm insani ihtiyacıyla adeta kendi kendine yeterli küçük şehirler kuruyoruz. Yeni projelerimizi de mahalle kültürünün tüm güzelliklerini yaşatacak şekilde planlıyoruz."