AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'ın tamamına yakınını ele geçiren Taliban hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, "Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Erdoğan: Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda buldu.

Erdoğan, Afganistan'ın tamamına yakınını ele geçiren Taliban hakkında konuştu.

"Bazı ülkeler Afganistan'a tıpkı Suriye'de yaptıkları gibi sadece terör ve göç zaviyesinden bakıyor" diyen Erdoğan, "'Terör ve göç bize gelmezse sorun yok' diyorlar. Oysa terörü de, göçü de var eden on yıllardır izlenen yanlış politikalardır. Bunlarla yüzleşmeden barış ve istikrara katkıda bulunmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkelerimiz arasında 1 Mart 1921'de imzalanan ittifak anlaşmasında 'iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir ifadesi' var. Yönetimde kim olursa olsun, iyi ve kötü gününde Afganistan'ın yanında yer almak hem ahdevefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir."

"İlgili kurumlarımız bir süredir Taliban'la irtibat halindeydiler" diyen Erdoğan, "Biz de Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce ifade etmiştik. Afgan halkının huzuru, ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü işbirliğine hazırız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NU HEDEF ALDI

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'ABD'yle göçmen kabulü anlaşması' açıklamasına da değindi.

Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Erdoğan, "Müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Bu adam yalancı, bugüne kadar doğru bir sözü var mı, yok" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Söyledikleri tek şey var: Orada dışişleri yetkilisi yoktu. İlla Dışişleri yetkilisinin mi olması lazım? Ben varım orada. Dışişleri bana bağlı. Kafayı takmışlar tercümanımıza. Başınıza tercümanım kadar taş düşsün."

SEL FELAKETLERİ

Sel felaketleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Sel nedeniyle Kastamonu'da 62, Sinop'ta 15, Bartın'da 1 olmak üzere 78 can kaybımız oldu. Doğu Karadeniz'le birlikte ele aldığımızda 100'ü aşan can kaybımız var" diye konuştu.

"Dere yatağına konut yapımını belediye başkanlığımdan beri aksini söylemişimdir" diyen Erdoğan, "Dikey mimariye tevessül etmeyin, aşırı yüksek binalar yapmayın. Bunları söylerken dünyada yaşanan tecrübelerden hareketle söyledim. Bunları defalarca yaşadığımız halde herkes bildiğini okuyor. Antalya, Manavgat, Muğla, buralarda da buna benzer olayları yaşadık" ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA

Erdoğan, sosyal medya hakkında yaptığı açıklamada, "Meclis'in açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik denetim konusunda gereken adımları atacağız" dedi.

Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi: "Geleneksel medyada denetim görevini yerine getiren kurulumuz var. İnşallah Meclis'in açılmasıyla sosyal medyaya yönelik denetim konusunda gereken adımları atacağız. Sahada yürüttüğümüz mücadelenin kendini bilmez birilerinin yalanlarıyla baltalanmasına müsaade etmeyeceğiz."

"VARLIK FONU BAŞKANIMI DAVET ETTİM"

"BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı'yla da bir görüşmemiz oldu" diyen Erdoğan, "BAE'nin Türkiye'ye yönelik yatırımlar noktasında ciddi bir görüşme yaptık. Bu görüşmede de hangi alanlarda ne gibi yatırımlar yapılabilir, bunları görüştük. Gerek Varlık Fonu Başkanımı davet ettiğim gibi Yatırım Destek Fonu Başkanımı da davet etmiştim" dedi.

Erdoğan, "Çok ciddi bir yatırım hedefleri, planları var. İnşallah çok kısa zamanda BAE ülkemizde ciddi yatırımlara girecek" diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Devletler arasında gidiş gelişler hep olabilir. Burada da benzer bazı durumlar oldu. Şu an itibarıyla yaklaşık birkaç aydır bizim istihbarat örgütümüz başta olmak üzere Abu Dabi yönetimiyle bazı görüşmeler yaparak, bu görüşmelerle birlikte belli bir yere gelmiş bulunuyoruz. Bölgedeki bazı sıkıntıları, temenni ediyorum ki, aynı kültürün, inancın mensupları olarak gidermiş oluruz."

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Erdoğan, yüz yüze eğitim hakkında da şunları ifade etti: "Dün akşam bakanımla bu konuyu görüştük. İnşallah yüz yüze eğitimi başlatacağız. Eğitim sistemi gayet güzel bir yerde. Milli Eğitim Bakanımız kendi istifasının kabulünü, affını bizden istirham etti, biz de bu talebi yerinde bulduk, hayırlısı olsun dedik. Yardımcılarından bir tanesini, Mahmut Beyi bu göreve getirdik. O da milli eğitim camiasını tanıyan bir arkadaşımız. Şu andan itibaren onunla beraber süreci devam ettiriyoruz. Şu anda bırakılan yerden yola devam ediyoruz."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni anayasa çalışmalarına değinen Erdoğan, "Devlet Bey kendi hazırlıklarını bana daha önce gönderdi. Ben de bu çalışmayı yürüten arkadaşlarıma ve bu işin başındaki arkadaşımıza o çalışma taslağını verdim. Arkadaşlarımız da onunla birlikte çalışmalarını yaptılar. Biz de çalışmamızı belli bir noktaya getirdik. Nihai noktaya gelince çıkan neticeyi sayın Bahçeli'ye takdim edeceğim. Onların da incelemesinden sonraki durumu tekrar değerlendirmeye alacağız" ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİN ERKEN SEÇİM TALEBİ

Muhalefetin erken seçim talebine ilişkin Erdoğan, "Bunları artık biz unuttuk. Artık hedef Haziran 2023. Muhalefetin başka işi gücü yok, sürekli bunlarla meşgul oluyor ve netice alacağını zannediyor. Bırakın da işinize bakın. Ülkenin kalkınmasına bir katkınız var mı? Bunları söyleyin. Bunlarda böyle bir dert yok. Erken seçim olup da bunlar netice alacaklarından değil, hedef saptırmaktan başka bir şey değil bunlar. Bu ülke artık açıklanan yol haritasını değiştirmek isteyenlere fırsat vermeyecek" diye konuştu.