Washington ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyine ilişkin mutabakatın yerine getirilmediğini anlatacağız” dedi. ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ise Başkan Trump’a yazdıkları mektupla, ziyarete karşı çıktıklarını yineledi

Erdoğan tepkilere rağmen Washington’a gitti: Anlaşmaya uyulmadığını ABD’ye anlatacağız

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüşmek için ABD’ye gitti. ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri, Başkan Trump’a yazdıkları bir mektupla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine karşı çıktıklarını ifade etti. Ziyaret öncesinde açıklamalarda bulunan Erdoğan ise, “Kendilerine Suriye’nin kuzeyine ilişkin mutabakatın tam olarak yerine getirilmediğini anlatacağız” dedi. Erdoğan’ın ABD’deki temasları bugün de sürecek.

TÜRKİYE, RUSYA'YA YAKINLAŞTI

17 Temsilciler Meclisi üyesinin imzaladığı mektupta Trump’a “Mevcut koşullar göz önünde bulundurulduğunda, Erdoğan’ın ABD’yi ziyaret etmesi son derece uygunsuz bir gelişmedir. Bu davet geri çekilmeli” çağrısı yer aldı. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel’in öncülük ettiği mektupta Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik olarak düzenlediği askeri harekâtın ABD ulusal güvenliği açısından ‘felaket niteliğinde sonuçlar’ doğurduğu ve NATO içerisinde derin çatlakların oluşmasına neden olduğu ifade edildi. Mektupta Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine de değiniliyor ve bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin bu tür adımlarla Rusya’ya yakınlaştığı vurgusu yapılıyor.

PUTİN'LE GÖRÜŞECEĞİZ

Ziyaret öncesi açıklama yapan Erdoğan, “Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili gelinen son aşamayı ayrıntılarıyla konuşma fırsatı bulacağız” dedi. “Kendilerinin YPG’ye DEAŞ gibi diğer terör örgütleri gibi yaklaşmalarını söyleyeceğiz” diyen Erdoğan, “Kendilerinin Ferhat Abdi Şahin gibi bir teröristle görüşmelerinin yanlış olduğunu belgeleriyle ifade edeceğiz” ifadelerini kullandı. “Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerinin çekildiğini söylemek mümkün değil” diyen Erdoğan, Münbiç, Tel Rıfat ve Tel Abyad’da var. Ne Rusya ne ABD, terör örgütlerini verdikleri saat ve günlerde temizleyemedi. Bunları Sayın Trump ile ve döndükten sonra Sayın Putin ile konuşacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj faaliyetlerinin durdurulması için Avrupa Birliği ülkelerinin (AB) aldığı ortak yaptırım kararını da hedef alan Erdoğan, “AB’de görev yapanlara bakıyorum, siyasette birçoğu yeni ve konulara yeniliğin verdiği cesaretle yaklaşıyorlar. Zaten siz bize yıllardır yaptırım uyguluyorsunuz, Türkiye’ye karşı verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız. Şu anda 4 milyon mülteciyi ülkesinde bulunduran bir ülkeye karşı takındığınız tavrı gözden geçirin. Daha önce söyledim, bu kapılar açılır, bu DEAŞ’lılar da size gönderilmeye başlandı, gönderilir” ifadelerini kullandı. Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “DEAŞ’lıları ülkelerine iade etmeye başladık. Ciddi bir telaş, artık bir tutuşma süreci de başlamış bulunuyor. Bugüne kadar biz düşündük bundan sonra da onlar düşünsün.”

PETROLÜ KONTROL EDECEKLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’nin doğusundaki petrol yataklarını kontrol etmek için bu bölgeyi koparmak ve orada Basra Körfezi’ndeki ülkelerin katılımıyla bir ‘sözde devlet’ kurmak istediğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Rus askeri polisleri ve Türk güçlerinin Kobani’nin birkaç kilometre ötesinde bulunan bölgede beşinci devriye görevine başladığı belirtildi.