Erdoğan, Thomas Hobbes'un fikirlerini eleştirdi

Mevlana’nın 745. ölüm yıldönümü için düzenlenen Şeb-i Arus programında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiliz felsefeci Thomas Hobbes'un ünlü sözü "İnsan insanın kurdudur"a göndermede bulunarak "İnsanı insanın kurdu olarak gören anlayış maalesef insanlığın hem bugününü hem de geleceğini tehdit etmektedir" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Erdoğan, "Dünyanın farklı köşelerinden, ülkemizin farklı vilayetlerinden Mevlana'nın 'gel' çağrısına uyarak, gönüller sultanının manevi şemsiyesi altında toplanan siz dostlarıma hoş geldiniz diyorum. Hz. Mevlana'nın düğün gecesinde böylesine müstesna bir muhabbet ikliminde bir ulu zatın, bir ulu çınarın gölgesinde kalplerimizi birleştiren herkese şükranlarımı sunuyorum. Celaleddin-i Rumi Hazretleri'ne bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

Erdoğan, "Hz. Mevlana Moğol istilasının medeniyetimizi tehdit ettiği bir dönemde yaşamıştır. Bugün de maalesef insanlık çatışmanın, vahşetin hırsın esiri durumundadır. İnsani hasletlerin her gün biraz daha örselendiği bir dönem yaşıyoruz. Komşumuz Suriye'de 8 yıl devam eden zulüm her gün yeni canlar almaya devam ediyor. 1 milyon Müslüman'ın katledildiği Suriye'de, Suriye'nin başındaki zat yerini korumanın gayretini veriyor, birileri de onun yerini korumasına destek veriyor. Filistin'de işgal, Libya'da kaos, Somali'de açlık, Afganistan'da terör ve istikrarsızlık yayılıyor." ifadelerini kullandı.

"İNSANI İNSANIN KURDU OLAN ANLAYIŞ GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR"

Erdoğan, "Mezhep ve meşreplerimizi üzerinden bizi birbirimize kırdırarak birileri şeytani düzenlerini devam ettirmek istiyor. Menfaatperestler ceplerini doldurmanın, kârlarına kâr eklemenin mücadelesini veriyoruz. İnsanı insanın kurdu olarak gören anlayış maalesef insanlığın hem bugününü hem de geleceğini tehdit etmektedir. İslam dünyası olarak içinden geçtiğimiz bu sancılı dönemde Hz. Pir'in insanı, ilahi aşkı, ahlak ve erdemi merkeze alan kutlu tavsiyelerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Mevlana'nı öğretisinin özü eşyaya teslim olmamak, insanı yüceltmek, çatışmayı değil dayanışmayı esas almaktır. Onun tavsiyesinin esası kesrette vahdettir, yani çoklukta birlik..." diye konuştu.

"ŞEHİTLERİMİZE RAHMET, GAZİLERİMİZE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu gece vesilesiyle aziz şehitlerimize rahmetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. 745. Şeb-i Aruz'a emeği geçen kardeşlerimizi kutluyor, yapılan duaların Hak katında kabul olmasını niyaz ediyorum. Sağ olun, var olun, Allah'a emanet olun. Kalın sağlıcakla." dedi.