Erdoğan-Trump görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump görüşmesi sona erdi. Türkiye saati ile 20.13'te başlayan görüşme yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.

Görüşme öncesinde Erdoğan ve Trump kısa bir basın açıklama yaptı. Trump sözlerine “Suriye’deki ateşkesin iyi gittiğini” söyleyerek başladı; “Kürtler de memnun görünüyor” dedi. ABD Başkanı, Suriye’de “sadece petrolü güvence altına almak için asker bıraktıklarını” söyledi.

Trump, ikili görüşmede Türkiye’yle 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasının ele alınacağını aktarırken, S-400’lerle ilgili bir soruyu geçiştirerek “Bunların hepsini konuşacağız” demekle yetindi. ABD Başkanı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi dostuz” ifadelerini de kullandı.

Trump, “Erdoğan’ın bölgede büyük saygı gördüğü ve ABD’yle Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olduğu” yorumu da yaptı. Trump, “Türkiye 100’den fazla IŞİD savaşçısını yakaladı. Erdoğan bölgede çok saygı duyulan bir lider. Türkiye ile ilişkilerimiz iyi” diye konuştu.

Görüşmeden sonra ortak açıklama yapacaklarını belirten Erdoğan, “Sayın Başkan’la birazdan geniş bir basın toplantısı yapacağız. O bakımdan burada tekrar herhangi bir ifade kullanmama gerek yok. Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız” dedi

GÖRÜŞME PROGRAMI

30 dakika baş başa, 1 saat heyetler arası olmak üzere kritik görüşmenin toplam 1,5 saat sürmesi planlanıyor.

Erdoğan ve Trump'ın baş başa yapacağı görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile tercümanlar yer alacak.

Heyetler arası görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hazır bulunacak.

Saat 22.00 sıralarında ABD Başkanı Trump, senatörlerle başka bir salonda bir araya gelerek özel bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşmede azil süreci ve Türkiye'nin ele alınacağı öğrenildi.