Erdoğan Türkiye’deki üslere niye dokunmuyor?

POLİTİKA SERVİSİ

Azerbaycan dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkesin Suriye’nin toprak bütünlüğünden söz ettiğini ancak uygulamada durumun farklı olduğunu dile getirerek ülkede açılan askeri üslere işaret etti. “Bir ülkenin 22 üssü var, bir diğerinin 5 üssü var. Türkiye olarak bizim ise öyle bir derdimiz yok” diyen Erdoğan, böylece yabancı güçler tarafından açılan askeri üslerin, ülkelerin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini kabul etmiş oldu.

Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri, akıllara Türkiye’de bulunan asker üsleri getirdi. Demokrat Parti yönetimindeki Türkiye’nin 18 Şubat 1952’de NATO’ya girmesinin ardından açılmaya başlanan askeri üslerin sayısının bugün 28’i bulduğu tahmin ediliyor. ‘Güvenlik gereği’ açıklanmayan üsler nedeniyle sayı net değil. Bu üslerin bazıları NATO kontrolünde, bazıları ise doğrudan ABD’ye bağlı. Bazı NATO üslerinde, ittifaka dahil olan ülkelerin askerleri konuşlanmış vaziyette.

6 bölgede üs
NATO ve ABD’ye ait üsler, Türkiye’nin 6 coğrafi bölgesinde yer alıyor. Sadece Karadeniz’de bir üs bulunmuyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Malatya ve Adana’da birden fazla tesis olduğu biliniyor. Türkiye’deki ABD varlığı noktasında en öne çıkan üslerden biri olan ve 5 Mart 1955’te Adana’da faaliyete geçen İncirlik, aynı zamanda Türkiye’de açılan ilk yabancı üs özelliğini taşıyor.

Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı ise 2003’teki Irak işgali sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS’ların (havadan erken uyarı ve kontrol uçakları) konuşlandığı üst olarak biliniyor. Bu üs geçtiğimiz sene Alman vekillerin tesislerde bulunan askerlerini ziyaret etmek istemesi üzerine çıkan krizle de gündeme gelmişti.